28.09.2010 - 06:00
El crític Steven Heller va escriure, del dissenyador més popular de la dècada dels vuitanta i noranta a Barcelona: ‘Mariscal és, en efecte, salvatge i imprecís, però, rudimentari, no ho és gens.’ Aquesta definició agrada al dissenyador, que l’ha posada en una de les parets de la planta noble de Can Milà de Barcelona, aparador, des de demà al 30 de gener del 2011, de l’exposició ‘Mariscal a la Pedrera‘. S’hi podrà contemplar una generosa selecció de l’obra feta durant quaranta anys, els darrers vint (des del 1990) a l’Estudi Mariscal de Palo Alto (una antiga fàbrica convertida en taller d’artistes). Vegeu-ne el vídeo promocional.
Al Passeig de Gràcia, davant la Pedrera, s’alça una escultura de cinc metres que dóna la benvinguda a l’exposició. Es titula ‘Alegria’, tota una declaració d’intencions de la proposta i de l’obra de Javier Mariscal (València, 1950), si bé l’artista s’afanya a recordar que la seva feina i la del seu equip, no té res de ‘hi, hi, ha, ha’.
Al bloc de la web de l’Estudi Mariscal, s’hi troben molt ben explicats els propòsits de la retrospectiva. Començant pel títol, ‘Mariscal a la Pedrera’. Diu: ‘El lloc on es fa l’exposició és tan simbòlic i tan important que no feia falta posar-hi cap més títol.’ I continua: ‘Hem volgut fer una exposició intensa, pedagògica i divertida. Intensa, perquè hi ha moltíssim contingut, que no s’ha col·locat per ordre cronològic, sinó per temes i conceptes que són inherents a la trajectòria Mariscal. Pedagògica perquè el visitant podrà entendre una mica més els processos de disseny, de com un treball comença per un dibuix i acaba representant una empresa o una institució o convertit en un moble o en una pel·lícula. Divertida, perquè s’ha fet un exercici molt potent en l’àmbit del disseny, perquè l’espectador visqui l’exposició amb la mateixa alegria que si es passegés per una fira, amb curiositat, expectatives de sorpresa i emoció, amb imatges, vídeos i projeccions.’
Precisament, Mariscal presenta alguns fragments i vídeos d’allò que serà ‘Chico y Rita’, un llarg-metratge d’animació que ha dirigit el dissenyador juntament amb Fernando Trueba, i que s’estrenarà aquesta tardor.
Acompanyant el Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, Mariscal destaca alguns del seus dissenys més reeixits i coneguts: el logotip dels socialdemòcrates suecs (Mariscal assegura que els va fer guanyar les eleccions, que ara acaben de perdre); el disseny d’un hotel de cinc estels de Bilbao; el logotip de Bancaixa; i un parc d’atraccions de Nagasaki.
Els sis espais de l’exposició es titulen: Esbossos inicials, Lletres i tipus, Gràfica al carrer, Actituds i intencions, Poesies visuals, Cinema i escena final.
‘Mariscal a la Pedrera’, organitzada per l’Obra Social CatalunyaCaixa, és la primera exposició després de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa. La visita és de franc.