Les bones companyies de Jordi Cornudella

  • S'ha presentat el volum guanyador del primer Premi Internacional d'Assaig Josep Palau i Fabre

VilaWeb

Montserrat Serra

22.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A la Fundació Cercle de Lectors de Barcelona va portar-se ahir a terme la presentació de les obres guanyadores del primer Premi Internacional d’Assaig Josep Palau i Fabre, atorgat el febrer d’enguany: ‘Les bones companyies’ de Jordi Cornudella (vídeo) a obra inèdita, i ‘La vida plena’ de Michael Hampe a obra editada. Totes dues, publicades per Galaxia Gutenberg/Cercle de lectors, tenen una doble edició, catalana i espanyola. Al premi, hi pot concórrer qualsevol assaig de qualsevol disciplina en qualsevol llengua.

El jurat del Premi Internacional d’Assaig Palau i Fabre, tant en la categoria d’obra inèdita com en la d’obra publicada, era format per Wolf Lepenies, Jordi Llovet, Tomàs Nofre, Tzvetan Todorov i Enrique Vila-Matas.

La literatura i la vida, un tot

Jordi Cornudella és poeta i editor i, avui, també és un dels millors lectors de Jordi de Sant Jordi i d’Horaci, segons que ha fet saber el mestre Jordi Llovet a la presentació de ‘Les bones companyies: poetes i poemes’. Per Llovet, aquest llibre, una lectura de lector molt fi, però no d’historiador ni de filòleg, és una saludable excepció (també en el sentit llatí de ‘salvadora’) en el migrat camp de l’assaig; saludable i important. Com a exemple, els texts dedicats a Jordi de Sant Jordi o a Horaci.

Tres aspectes bàsics de ‘Les bones companyies’, a parer de Llovet: el caràcter metacrònic de la poesia (hi ha uns grans temes de la poesia d’Occident que es troben tant a Íbic com a Ausiàs March); Cornudella es preocupa pel sentit (a vegades el sentit d’un vers, d’un poema, és enormement complicat); la literatura i la vida són una sola cosa.

Un tractat sobre la felicitat

La presentació del premi d’assaig a obra publicada, que fou concedit a l’alemany Michael Hampe per ‘La vida plena’, l’ha feta el membre del jurat Wolf Lepenies. Segons que ha dit, l’obra és un llibre de narrativa filosòfica, un experiment fascinant del pensament, un tractat sobre la felicitat humana. Un assaig narratiu, no pas argumental, sobre la història d’un personatge que fa la carrera de veterinària, però que no l’acaba perquè vol dedicar-se a la filosofia. És així que ve a demanar-se si existeix la vida plena, i que es dóna quatre respostes des de quatre perspectives ben diferents, àdhuc contradictòries: la veu d’un físic de Cambridge, d’una filòsofa índia, d’un psicoanalista xilè i d’un sociòleg americà. La tesi d’aquest assaig literari és que la felicitat solament s’ateny a còpia de voluntat i d’acceptar les diferències, puix que ‘les perspectives diverses fan superar la superficialitat de les generalitzacions’.

Cercle de Lectors i Galaxia Gutenberg se separen

La presentació dels premis es dóna en un moment de canvis importants a Cercle de Lectors / Galàxia Gutenberg. L’1 d’abril d’enguany Cercle de Lectors, instituït el 1962 per la multinacional alemanya Bertelsmann, va passar al grup Planeta, que en deté el 50% de les accions. L’1 de setembre Joaquín Álvarez de Toledo, de Planeta, va assumir les funcions de director general de Cercle de Lectors, en lloc de Joan Tarrida, i Tarrida s’ha quedat a Galàxia Gutenberg, que s’escindirà de Cercle de Lectors i tindrà seu pròpia a partir de primers del 2011.

Textos inèdits de Palau i Fabre

Durant l’acte Tomàs Nofre, president de la Fundació Palau i Fabre de Caldes d’Estrac, va comunicar que la fundació tancaria tot un mes per fer una remodelació important de la col·lecció permanent; i que ben aviat es públicarien uns quants textos importants, inèdits, de Josep Palau i Fabre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem