José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero escenifiquen unitat a la Festa de la Rosa de Gavà

  • Feia dos anys que el president espanyol no assistia a aquest acte que marca el començament del curs polític socialista

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.09.2010 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC ha celebrat avui al matí a Gavà la tradicional Festa de la Rosa, amb la presència dels principals caps de la formació. Al costat del president de la Generalitat, José Montilla, i del batlle de Barcelona, Jordi Hereu, enguany també hi ha participat després de dos anys d’absència el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Els dirigents del PSC i del PSOE han escenificat unitat davant de milers de militants socialistes.

José Montilla, en el seu parlament, ha dit que a les eleccions del novembre tindrà de rival algú ‘que vol veure Rajoy a la Moncloa’ i que ha donat el seu vot dues vegades per fer president del govern espanyol José María Aznar. També ha dit que CiU creu que té les eleccions guanyades ‘i s’equivoca’, i ha lamentat que les formacions independentistes vegin el 28-N com un referèndum sobre la relació de Catalunya amb Espanya. El president català ha reblat: ‘Volem continuar endavant de la mà d’Espanya, tot i que de vegades amb algunes discussions, com passa a totes les famílies’.

Ha fet una crida a una ‘mobilització sense precedents’ que eviti una victòria de CiU el 28-N i ha afirmat que ‘si la gent vota, el país real, el canvi real, guanyarà’. Montilla creu que hi ha una ‘majoria’ a Catalunya que és més aviat silenciosa, però que considera que li permetrà guanyar els comicis. A més, davant de Rodríguez Zapatero, ha avisat que ‘l’alternativa’ a les posicions de federalisme i defensa de l’estatut del PSC hi ha ‘l’extremisme, l’independentisme, la divisió i l’embolic’.

Després de Montilla, ha agafat la paraula Zapatero, que abans del seu discurs ha recordat la figura de José Antonio Labordeta, mort avui. Ha defensat un debat identitari de cara a las eleccions del 28 de novembre, en què s’ha vanagloriat que Catalunya viu actualment el seu millor moment en matèria d’autogovern, amb més competències, inversions i finançament. També ha reiterat el seu compromís d’omplir de contingut l’autogovern català, després de la sentència de l’estatut del Tribunal Constitucional espanyol. Zapatero ha presentat el PSC com el ‘partit de la convivència i la concòrdia’ tant davant les opcions independentistes com dels qui agiten l’anticatalanisme amb l’objectiu de ‘treure’n rèdits electorals’.

És la segona vegada en menys de dos mesos que el president espanyol és al Principat: al final del juliol va ser a Barcelona per afirmar que no se sentia responsable de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut, però sí de les seves ‘conseqüències polítiques’. En aquella visita, Zapatero es va comprometre a recuperar l’estatut amb reformes legals, en resposta a la demanda del president català que l’havia instat a provar amb fets el seu compromís amb la norma.

La visita de Zapatero té lloc després que a l’abril el cap de campanya del PSC, Jaume Collboni, va fer unes polèmiques declaracions en què manifestar que no seria gaire prudent la presència del cap del govern espanyol als actes electorals del PSC.

Presència de veïns d’Ascó

Veïns d’Ascó (Ribera d’Ebre) i membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) han assistit a la Festa de la Rosa per demanar al president espanyol que es comprometi a retirar definitivament la candidatura d’Ascó per allotjar el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears. Els veïns han lliurat a Miquel Iceta, vice-primer secretari i portaveu del PSC, una petició per escrit en què recorden que ja han aprovat un acord de rebuig al cementiri nuclear cent quaranta-set municipis catalans, dotze consells comarcals, les diputacions de Tarragona i Lleida i el parlament. Iceta s’ha compromès a fer-la arribar al president espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any