Matthew Tree, amb el Col·lectiu Emma, explica Catalunya als estudiants americans

  • Fa una conferència dins els Emma Dialogues, davant una cinquantena d'estudiants d'intercanvi de les millors universitats americanes acabats d'arribar a Barcelona · VilaWeb oferirà aviat la conferència íntegra en vídeo

VilaWeb

Redacció

15.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Fa vint-i-sis anys que estic a Barcelona i mai, ni un segon, no he tingut la percepció o la sensació personal de viure a Espanya.’ D’aquesta manera l’escriptor anglès Matthew Tree va obrir la conferència titulada ‘Catalonia: the future is another country‘ que ahir va fer davant una cinquantena d’estudiants americans tot just arribats a Barcelona de les universitats més prestigioses dels EUA. Organitzada pel Col·lectiu Emma juntament amb el Consortium for Advanced Studies in Barcelona (CASB), la conferència formava part del cicle The Emma Dialogues d’aquesta tardor, que vol explicar la realitat catalana a estudiants i visitants estrangers. En aquest reportatge de VilaWeb TV, Salvador Garcia, cofundador del Col·lectiu Emma, i Matthew Tree mateix expliquen la intenció de la conferència (feta a l’IDEC, Universitat Pompeu Fabra) i parlen de la necessitat d’internacionalitzar el cas català.

Tree va explicar als estudiants el seu descobriment de la nació catalana i les vivències que ha tingut d’ençà que és al nostre país. També va repassar els principals fets de la història de Catalunya i els últims esdeveniments polítics, com les consultes sobre la independència, la manifestació del 10-J i el creixement general de l’independentisme.

En el torn de preguntes, els estudiants nord-americans en van fer sobre el concert econòmic, les consultes populars o la posició del rei i de l’exèrcit espanyol en cas que el poble català declarés unilateralment la independència. ‘Catalunya seria viable econòmicament, si fos independent?’, va demanar una estudiant. ‘Quan això passi, qui haurà de vetllar sobretot per la seva viabilitat econòmica és Espanya, no Catalunya, i aquesta és una de les principals dificultats que té Catalunya per a independitzar-se’, va respondre Tree.

‘Abans de venir aquí sabia que s’hi parlava una llengua diferent, però no sabia que hi havia aquesta tensió entre Catalunya i Espanya’, va explicar Sasha Levine, estudiant de relacions internacionals de la Universitat de Stanford, que va agrair la conferència i va manifestar empatia envers el poble català. El seu company, Brian Pesin, estudiant de comunicació de la mateixa Universitat, va explicar, al final, que la conferència de Tree li havia servit molt per aclarir dubtes sobre les relacions entre Catalunya i Espanya i per entendre el sentiment català.

VilaWeb oferirà aviat la conferència íntegra en vídeo.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem