11.09.2010 - 12:21
El tribunal d’apel·lació de París ha sentenciat que la Federació Catalana de Rugbi (FCR) no pot ser considerada com a membre fundadora de la Federació Internacional de Rugbi Amateur (FIRA), de manera que l’entitat catalana no podrà ser readmesa, de moment, a la federació internacional. Durant el procés judicial, tant la FIRA com la Federació espanyola han intentat que el rugbi català no obtingués aquest reconeixement. El president de la FCR, Ignasi Planas, diu a VilaWeb que se senten tristos perquè la sentència suposa una derrota conseqüència de ‘la nostra derrota durant la guerra del 36’.
La Federació Catalana porta anys reclamant que li siguin retornats els seus ‘drets legítims com a federació fundadora de la Federació Internacional de Rugbi Amateur l’any 1934’. Defensa que ha mantingut la seva personalitat jurídica i capacitat d’obrar com a membre fundadora de la FIRA i nega, tal com acusa la Federació espanyola i la FIRA que un decret franquista de 1941 la dissolgués. Però el tribunal ha donat la raó a aquestes dues federacions.
La Federació Catalana de Rugbi va fundar-se el 1922 i va ser membre fundadora, el 1934, de la Federació Internacional de Rugbi Amateur. Tot i que el 1941 un decret franquista va suspendre la federació, la primera llei de l’esport catalana va reinstaurar-la a principi dels vuitanta. La federació va intentar ja fa vint d’anys de retornar a la Federació internacional, però no ho va aconseguir. Un temps després, ara fa cinc anys, la federació i la secretaria general de l’esport van presentar un procediment d’urgència a la Cort de París perquè l’entitat fos reconeguda internacionalment. L’any passat, un tribunal de primera instància va denegar la petició, però la federació va recórrer. Després d’una vista oral, ara fa mig any, en què la federació catalana i l’espanyola van exposar els ses arguments, ara s’ha sabut la resolució judicial.
Segons que explica Ignasi Planas, el jutge considera que quan la federació va tornar a ser reconeguda, no es va reinstaurar sinó que va néixer una entitat nova, de manera que els dret que pogués haver adquirit anteriorment havien desaparegut. ‘Van ser molts anys perduts, anys d’institucions devaluades, i aquesta derrota és conseqüència de la derrota durant la guerra’, diu Planas, que prefereix no pronunciar-se sobre la possible intencionalitat política del tribunal: ‘Tenim la sensació que als jutges francesos els importa ben poc la qüestió nacional catalana’.
La Federació té la possibilitat ara de recórrer la sentència, però el seu president diu a VilaWeb que encara no han decidit què faran; que volen estudiar amb deteniment quines vies seguir i que fins d’aquí a uns dies no ho decidiran.