Eduard Iniesta homenatja la nit en el seu nou disc

  • 'Nítid' s'ha compost i enregistrat en l'ambient nocturn que inspira el músic

VilaWeb

Bel Zaballa

16.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou disc d’Eduard Iniesta és amarat de nit. Des del títol (‘Nítid’) i la lluna plena de la portada fins a les dotze cançons (amb títols com ‘Nocturn’, ‘Nit de fantasmes’ i ‘Crepuscle’), el primer videoclip, i l’enregistrament, que es va fer de nit. ‘Per mi, la nit sempre ha estat molt important. De nit sóc més analític i reflexiu i em desinhibeixo. La nit dóna la tranquil·litat necessària per no ser carn de psicòleg. I tot això bé es mereixia un homenatge!’, explica Iniesta a VilaWeb, que defineix ‘Nítid’ (Temps Record, 2010) com un ‘treball conceptual que inunda tot el projecte’.

Capaç de tocar força instruments de corda d’arrel mediterrània, com ara guitarres de sis cordes i de dotze, el llaüt, la bandúrria, el sitar, el bouzoki o la mandolina, Eduard Iniesta publica ara aquest quart disc en solitari, i hi posa veu. Ens trobem, doncs, amb dotze cançons per a escoltar de nit, amb ‘textures instrumentals que evoquen els moments màgics’ d’aquelles hores i amb lletres reflexives. Dotze cançons compostes al clar de lluna: ‘La nit m’és un ambient especial per a compondre, quan tothom descansa. És que fins i tot m’agradaria de morir-me de nit!’, diu Iniesta. Per això mateix va voler enregistrar les cançons d’una tirada en una nit, la del 29 de gener, justament per donar sentit al concepte de l’àlbum.

A més, els músics van enregistrar les cançons tots alhora en directe. Iniesta és del parer que un disc mai no pot concentrar la intensitat d’un directe; per això ha volgut donar a ‘Nítid’ tota la força possible enregistrant-lo en viu. A més, ‘en un moment en què no es venen discs i que ens trobem abocats al directe, el músic ha de ser sincer i reivindicar més que mai aquest ofici, que consisteix a comunicar i a emocionar’.

La conversa ens porta a la crisi de la indústria musical; a la importància de fer-se valer damunt l’escenari, ara que tothom pot fer un disc però que gairebé ningú no en ven gaires; al negoci de la música… Eduard Iniesta diu que ‘els projectes personals no sempre són benvinguts’, que ‘cal tenir molta discografia i que costa molt’, però que mai no ha pensat a fer diners amb la seva carrera musical: ‘Veig molt clar que sóc en aquest món perquè em vaig enamorar de la música; la visc d’una manera molt passional’, diu bo i reconeixent-se romàntic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem