Alemanya aprova el pla d’austeritat més gran des de la segona guerra mundial

  • Estalviarà 80.000 milions d'euros en sis anys · Els ministres d'economia han de validar les retallades a l'estat espanyol i el portuguès

VilaWeb

Redacció

07.06.2010 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern alemany ha aprovat un monumental pla d’estalvi, el més gran des de la segona guerra mundial, amb què es volen estalviar 80.000 milions en sis anys. El pla inclou la reducció de 10.000 llocs de treball de funcionaris de l’estat, retallades en diversos àmbits com infrastructures i defensa, però no inclou una apujada de l’IRPF. Les borses europees, que han començat la jornada amb números vermells, s’han recuperat gràcies a l’anunci d’Alemanya, mentre esperen que l’Eurozona faci pública l’opinió sobre les noves mesures d’ajust aprovades pels governs espanyol i portuguès per al 2010 i el 2011.

Després de dos dies de reunions entre els ministres alemanys, avui Merkel ha anunciat el paquet de mesures insistint, sobretot, en les despeses, ja que, segons Merkel, ‘no podem gastar més del que tenim’. El govern reduirà un 2,5% el salari dels funcionaris, i a més, també preveu de reduir 40.000 efectius de l’exèrcit.

Merkel ha insistit que el paquet de mesures no suposava cap increment ni de l’impost sobre habitatge, ni l’impost sobre la renda ni tampoc el de la solidaritat. ‘Estalviem en despeses’, ha dit Merkel, que ha qualificat el pla de ‘just, equilibrat i equitatiu’.

Pel que fa als ingressos, el paquet de mesures preveu introduir el 2012 un impost a les transaccions financeres amb la finalitat de recuperar una part de les despeses associades al rescat del sector. Angela Merkel també ha anunciat que imposaria una taxa a les centrals nuclears i gravaria el transport aeri domèstic amb què pretén obtenir 2.300 milions anuals. Finalment, preveu d’invertir 12.000 milions d’euros en educació i investigació.

L’Eurozona analitza les retallades de Portugal i el govern espanyol

Els ministres d’economia de l’eurozona han de decidir si amb les mesures dels governs espanyol i portuguès n’hi ha prou per a accelerar la consolidació fiscal i frenar el contagi a aquests països de la crisi d’endeutament que afecta Grècia. Per Olli Rehn, comissari d’Afers Econòmics europeu, ‘la primera avaluació és que els nous objectius tant per a Espanya com per a Portugal són adequats i aporten una millora important a aquests dos països’.

Rehn no ha aclarit, amb tot, si l’executiu comunitari demanarà a Madrid i Lisboa que preparin més mesures d’ajust per a calmar els mercats. De fet, la Comissió ha tornat a ajornar fins el 15 de juny l’avaluació definitiva sobre el pla de consolidació pressupostària espanyol.

La vice-presidenta segona i ministra d’Economia i Hisenda espanyola, Elena Salgado, ja va presentar el pla d’ajust a la reunió de l’Eurogrup i de l’Ecofin al maig. Aleshores, els ministres de la UE van celebrar la ‘ràpida reacció’ del govern espanyol i van qualificar de valentes les mesures adoptades, però van demanar més temps per a avaluar si n’hi haurà prou. El pla espanyol pretén reduir el dèficit un 0,5% addicional enguany, cosa que equival a 5.000 milions d’euros, i un 1% el 2011 (10.000 milions). Inclou una retallada del 5% del sou dels empleats públics i una congelació de la majoria de les pensions, com també la supressió del xec nadó.

Sancions

Després de la reunió de l’Eurogrup es farà un encontre de tots els ministres d’Economia de la UE, convocat pel president permanent del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, per a tractar d’arribar a un acord sobre la manera de reforçar les sancions contra els països que superin el límit del 3% de dèficit públic que marca el Pacte d’Estabilitat i Creixement (PEC). L’objectiu és, també, evitar que es repeteixi una crisi d’endeutament com la de Grècia.

A l’última reunió del 21 de maig ja hi va haver un ampli consens entre els Vint-i-set sobre la necessitat d’endurir les ‘sancions financeres i no financeres’ contra els països incomplidors i fins i tot de crear més sancions si cal. Ara es tracta de concretar aquestes sancions amb l’objectiu que les ratifiquin els líders europeus a la cimera que faran el 17 de juny. L’enduriment és una iniciativa d’Alemanya, que ha demanat que es castigui els incomplidors amb la congelació de les ajudes europees i, en casos més greus, amb la suspensió durant un any del dret de vot als consells de ministres de la UE. És la contrapartida que va exigir Berlín per a aprovar el rescat de Grècia i el fons de 750.000 milions d’euros.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem