La subtilesa de les receptes marineres més senzilles

  • Quim Marqués i Manel Marqués del Suquet de l'Almirall publiquen 'Cuina marinera' (Columna), una recopilació d'un centenar de plats de peix de tota la vida

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

31.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quim Marqués i Manel Marqués no són germans, però fa quinze anys que formen equip al capdavant del restuarant El Suquet de l’Almirall, al barri de la Barceloneta. L’altre dia van tancar l’establiment al migdia per presentar, amb tots els honors gastronòmics, el llibre que signen plegats, ‘Cuina marinera‘ (Columna). Els cuiners han recopilat un centenar de plats tradicionals d’arreu de la costa catalana  i els han acompanyat d’una versió actualitzada. ‘Que què hem descobert?’, diu Quim Marqués, ‘la subtilesa de les receptes més senzilles’.

Davant de cinquanta periodistes i amics del món de la gastronomia i de la cultura, amb el conseller d’agricultura, Joaquim Llena, al capdavant, Quim Marqués i Manel Marqués van oferir un tast de sis plats les receptes dels quals es troben a ‘Cuina marinera’, un llibre que han volgut dedicar al periodista i gastrònom Jordi Estadella, mort recentment.

El volum és prologat per l’escriptor i bon client del Suquet de l’Almirall, Julià de Jòdar, i porta un epíleg del xef del Drolma i del Petit comitè, Fermí Puig. Jòdar i Puig, dos personatges que Quim Marqués i Manel Marqués han triat per ser persones serioses, amb criteri i cultes.

Durant dos anys, Quim Marqués i Manel Marqués han invertit part del seu temps lliure en recórrer la costa catalana sobretot, i també la valenciana i la balear amb menys intensitat, per confeccionar aquesta ‘cuina marinera’. Assegura Quim Marqués: ‘És una manera de descobrir el nostre passat, la nostra història. Aquest llibre busca arrels, conreus, tradicions…’ La cuina catalana és rica per les aportacions fetes per gent de moltes procedències al llarg de la història, escriuen ells. I quina és la vostra aportació? preguntem al propietari del Suquet de l’Almirall: ‘D’aportació no n’hem fet gaire, més haviat el que hem fet és enllustrar aquestes receptes tradicionals, posar-les al dia. Perquè hem de defensar els fonaments, sinó no anirem bé’.

Les receptes es tanquen amb la recent instaurada ‘Paella DO Barceloneta‘, iniciativa promoguda pel Suquet de l’Almirall i presentada aquest mes d’abril passat.

Una relació de dades curioses sempre és atractiva. La d’aquest llibre la conformen 4.326 km, 32 pobles, 26 barques, 12 llotges, 48 llargues xerrades amb pescadors cuiners, 18 restaurants i 6 cases particulars.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem