28.05.2010 - 13:11
Aquest migdia Lleida s’ha convertit en la primera ciutat del país on no es pot dur la burca, ni cap mena de vel que tapi la cara, a les dependències municipals. El ple del consistori ha aprovat la moció, redactada per CiU i el PSC, a la qual s’hi ha sumat el PP i un regidor no adscrit. Els dos d’ERC s’han abstingut i el representant d’ICV hi ha votat en contra.
Els valedors d’aquesta prohibició han argumentat que la burca és discriminatòria, atempta contra la dignitat de la dona i també contra el principi d’igualtat entre homes i dones. ERC ha criticat les presses de CiU i PSC per prohibir el vel integral i ICV ha dit que la mesura era ‘innecessària, inoportuna i contraproduent’. A més, el regidor d’ICV, Ramon Camats, ha alertat que ‘aquestes mesures’ afavorien ‘la xenofòbia’ i ajudaven ‘a fer la campanya electoral del senyor Anglada [president de Plataforma per Catalunya]’.
La comunitat musulmana vol recórrer la norma al TC
De seguida que es va saber que els serveis jurídics del consistori avalaven la proposta, la comunitat islàmica de Lleida va anunciar que presentaria un recurs d’inconstitucionalitat, si la prohibició tirava endavant. Segons el portaveu, Abdul Karim, la mesura és ‘partidista’ i inconstitucional, perquè ‘limita la llibertat prevista per la constitució espanyola’. Karim insisteix que la llei dóna els mateixos drets a tothom i que, per tant, si es prohibeix la burca també s’hauria de prohibir l’hàbit de les monges de clausura. A més, diu que les dones musulmanes són lliures de dur la burca o el nicab, segons el grau de compromís amb Al·là i amb el marit, i que ningú no les obligava a dur-lo.
Discrepàncies del govern i Amnistia Internacional
La posició de la Generalitat és que ara no és hora de discutir l’ús de la burca, i el delegat del govern a Lleida, Miquel Pueyo, va atribuir el fet al moment pre-electoral; a més, l’ús de la burca i del nicab és anecdòtic al nostre país.
Segons el secretari de la Immigració, Oriol Amorós, la prohibició d’aquest vestit no ajuda pas a emancipar les dones musulmanes, per això és contrari a la prohibició, encara que aquesta mena de vestits no li agradin: ‘Crec que allò que hem de fer és ajudar-les a treure-se’l elles mateixes.’
En una línia similar, Amnistia Internacional és del parer que la prohibició no resoldrà res: ‘Aquesta normativa no canviarà res; allò que fa falta és una política social i educativa perquè les dones no hagin de dur un vel integral per força’, va dir la coordinadora d’AI a Catalunya, Imma Guixé, que va distingir les dones que van amb burca perquè volen i les que hi van per força. En el primer cas, diu, cal respectar ‘la llibertat d’expressió i de creença religiosa’.