Porten al parlament la IP per un referèndum oficial

  • López Tena i Uriel Bertran presenten la iniciativa al registre de la cambra

VilaWeb

Redacció

25.05.2010 - 15:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uriel Bertran, de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, i Alfons López Tena, president del Cercle d’Estudis Sobiranistes han presentat a migdia al registre del parlament, en nom de la comissió promotora, la iniciativa popular (IP) per a fer un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya. En la conferència de premsa prèvia han explicat que no hi havia cap motiu tècnic ni jurídic que impedeixi l’admissió a tràmit de la iniciativa i que ara no era moment de fer valoracions polítiques.

Ara la mesa del parlament estudiarà la IP i decidirà si l’admet a tràmit tenint en compte dos criteris: que entri dins el marc competencial de la Generalitat i que no desdigui, jurídicament, la constitució espanyola (pdf). En aquest sentit, els promotors insisteixen que l’informe jurídic que han presentat és ‘jurídicament impecable’.

Si la mesa admet a tràmit la IP, començarà la recollida de com a mínim 220.000 signatures, el 3% de la població, que durarà uns vuit mesos. Després serà el moment que el Parlament aprovi o no la convocatòria del referèndum: ‘La iniciativa està condemnada a ser aprovada’, ha dit Bertran, que ha recordat el suport de la majoria de partits a les consultes municipals sobre la independència.

Tanmateix, la paraula final la tindrà el govern espanyol, que ‘haurà de dir si deixa que la gent pugui votar o en canvi ens nega aquest dret’, ha dit López-Tena. Amb aquesta mesura, i sota el lema ‘Volem votar’, cerquen la sorpresa internacional perquè ‘tothom sàpiga la democràcia imperfecta i limitada’ que hi ha a Catalunya.

La pregunta del referèndum seria: ‘Esteu d’acord que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per a fer efectiva la voluntat popular, per tal que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?’ Els votants haurien de triar entre ‘sí’ o ‘no’.

Com va avançar VilaWeb en aquesta informació i en aquest reportatge en vídeo, la nova llei de consultes populars, d’acord amb l’article 122 de l’estatut de Catalunya, que en aquest punt no ha estat recorregut, brinden a la societat civil la possibilitat de presentar al parlament una iniciativa popular de referèndum amb garanties legals, a diferència del que va passar amb el pla Ibarretxte.

Segons els promotors, si la mesa acceptava a tràmit la iniciativa popular, el fet tindria una ‘enorme transcendència històrica’ perquè obriria les portes a una recollida en massa de signatures, que obligaria el parlament a discutir l’eventual referèndum.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem