20.05.2010 - 20:48
El consell de ministres extraordinari ha aprovat, com era previst, les polèmiques mesures del govern espanyol per a reduir 15.000 milions d’euros del dèficit públic en dos anys: retallar un 5% el sou dels treballadors públics des del juny vinent i congelar el sou el 2011; l’any vinent tampoc no es revaloraran les pensions (tret de les mínimes i de les no contributives), ni es donarà el xec nadó de 2.500 euros; així mateix, es retallarà la inversió pública. Aquestes mesures, anunciades pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el dia 12 de maig, han estat rebudes amb les crítiques de l’oposició i amb la convocatòria d’una vaga de funcionaris per al 8 de juny.
El govern espera que aquest paquet de mesures serveixi per reduir la despesa pública uns 5.250 milions el 2010 i uns 10.000 milions el 2011. Això significaria l’1,5% del PIB i permetria accelarar la consolidació fiscal, tal com ha exigit Brussel·les, amb la mirada posada en retornar a un dèficit del 3% el 2013.
A la conferència de premsa posterior al consell de ministres, la vice-presidenta primera, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha reconegut que ‘no ha estat una decisió fàcil de prendre pel Govern’, que ‘també és conscient que no és fàcil d’acceptar’. ‘Confiem en la comprensió de tothom perquè són mesures necessàries i imprescindibles’, ha afegit De la Vega.
La ministra d’Economia, Elena Salgado, ha explicat que les mesures d’estalvi obliguen el govern a rebaixar la previsió de creixement de l’1,8 al 1,3% el 2011. La ministra espanyola diu, tanmateix, que aquesta és una previsió molt conservadora.
Milers de funcionaris surten al carrer per a protestar contra la retallada de Zapatero
Milers de funcionaris, convocats pels sindicats, s’han concentrat aquest vespre a diferents ciutats del país per protestar contra la retallada dels seus sous anunciada pel govern estatal. A València, la manifestació ha aplegat unes cinc mil persones; a Barcelona, unes tres mil, i a Palma, més de mig miler. També s’han fet concentracions a Alacant, Castelló, Girona, Tarragona i Lleida. Segons els convocants, això demostra ‘la unió dels treballadors de la funció pública’. La seva intenció, han dit, és donar ‘un toc d’alerta’ a l’executiu per tal que s’assegui i retiri la retallada. I han assegurat que, en cas que no sigui així, la pressió serà major a la vaga del dia 8 de juny.
Els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, han encapçalat la concentració. Álvarez ha assegurat que les mesures anunciades pel govern de Zapatero no solucionaran el problema de les finances públiques i ha anat més enllà en dir que suposaran un fre al creixement econòmic. ‘De manera que, sense crear ocupació i sense recuperació econòmica, serà difícil que el dèficit públic es redueixi’, ha assenyalat el secretari general d’UGT, que ha afirmat que les mesures només ‘donaran gust’ al sistema financer i als poderosos.
Per la seva banda, Joan Carles Gallego, ha advertit que la concentració d’aquest dijous ha estat un avís per tal que el govern, que ha estat ‘el responsable’ del conflicte social, s’assegui i negociï la retirada de les mesures plantejades. Si no és així, ha afegit, la pressió serà major en la vaga del proper 8 de juny.
Reunió al matí amb Zapatero
Les concentracions han estat precedides d’una reunió entre Zapatero i els líders sindicals de CC OO i UGT no han sortit gens satisfets de la reunió amb el govern espanyol d’avui per parlar de les retallades per reduir el dèficit i es queixen que el Ministeri de Treball no ha concretat pas les mesures que aprovarà aquesta tarda el Consell de Ministres. A més a més, els sindicats han advertit al govern que si inclou finalment una reforma laboral en el pla d’austeritat hi hauria un ‘salt qualitatiu’ en la confrontació en què no descartaven cap acció, incloent una vaga general.
Els sindicats s’han queixat, en sortir de la reunió, que els representants del Ministeri no havien concretat com es retallaria el 5% del sou dels empleats públics ni quins efectes tindria la congelació de les pensions contributives. A més, han insistit que les retallades afectaven treballadors, pensionistes i persones en situació de dependència.
Impost especial per als patrimonis més grans
A més de l’abaixada de sous de funcionaris, el govern espanyol vol crear un impost especial per a les rendes superiors a un milió d’euros anuals. La proposta s’ha interpretat com un intent de moderar les reaccions de l’esquerra política i social. Malgrat que algunes informacions citen fonts del govern, la vice-presidenta Fernández de la Vega diu que no se n’ha parlat en el consell de ministres d’avui.
Enllaços
Array