Montilla i Zapatero inauguren el sincrotró Alba a Cerdanyola del Vallès

  • Aquest gran accelerador de partícules vol ser una referència científica · CDC en reclama la paternitat

VilaWeb
Redacció
22.03.2010 - 18:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, José Montilla, i el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, han inaugurat avui el sincrotró Alba, un gran accelerador de partícules, auxiliar de la investigació i de la recerca científica, a Cerdanyola del Vallès, al costat del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. Montilla i Zapatero han recalcat que Catalunya se situava al capdavant de la investigació científica. El sincrotró, que es diu Alba per la llum que produirà, és gestionat pel Consorci de la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (Cells), i els 164 milions d’euros que ha costat han sortit de la Generalitat de Catalunya i de l’estat espanyol.

José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero han coincidit a valorar la instal·lació científica perquè ‘situa Catalunya al capdavant de la investigació científica’. Segons Zapatero, ‘avui s’ha fet un pas molt important en recerca i desenvolupament, amb la capacitat de Catalunya d’impulsar el sincotró’. A més, ‘Alba és una gran infrastructura científica que s’uneix a les altres grans infrastructures erigides a Catalunya aquests últims anys’, ha dit en una defensa aferrissada de les inversions del govern espanyol a Catalunya:

CiU en reclama la paternitat i critica Montilla, ‘vassall’ de Zapatero

Ara, el secretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Felip Puig, ha reivindicat per al govern Pujol la paternitat del sincrotró, que és una realitat ‘gràcies als convenis signats per l’últim govern de CiU’, si bé també ‘és bo que Zapatero vingui a Catalunya a inaugurar instal·lacions estratègiques en lloc de prometre subvencions’.

El sincrotró Alba

Fa 140 metres de diàmetre, és parcialment subterrani, i forma part d’un complex de gairebé 23.000 metres quadrats, ocupats també per tallers i centres de producció d’energia. L’emplaçament és a pocs metres del Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona: solament l’autopista AP-7 separa l’un i l’altre.

Dins l’edifici hi ha una màquina circular amb un injector que llança electrons que fan la volta dins una anella bo i accelerant-se fins a velocitats acostades a la de la llum. Els electrons s’hi aguanten durant hores gràcies a un sistema de radiofreqüència. Perquè el sistema funcioni perfectament la temperatura interior de l’edifici s’ha de mantenir a 23 graus centígrads tot l’any.

Al voltant de l’edifici hi ha un seguit de laboratoris que recullen la llum de gran intensitat emesa a l’interior de l’anella, des de raigs X a la llum visible a ull nu. Els experts de l’Alba diuen que la màquina és una mena de ‘microscopi de raigs X, que permet de veure la composició química d’una molècula, de la mateixa manera que un microscopi convencional permet d’observar una cèl·lula en detall. Però, a més, el sincrotró no sols ens ofereix una imatge d’un moment, sinó un film en moviment del procés químic que estudiem’.

Aquesta radiació emesa, o llum de sincrotró, serà estudiada pels experts, i té aplicacions científiques molt àmplies, de la física i la química a la biologia i la medicina; i les aplicacions industrials van de la preparació de fàrmacs més eficaços (per exemple, medicaments contra la sida), a la fabricació de nous materials sintètics, com ara filtres més efectius per a les emissions de CO2 dels cotxes.

Hom espera que el centre atraurà molts investigadors, quan funcionarà a ple rendiment. De fet, moltes empreses de tecnologia punta ja s’hi han interessat. Aquest interès i la proximitat universitària pot afavorir la investigació científica de gran nivell a tota l’àrea de Barcelona.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any