El Liceu en temps de crisi

  • VilaWeb TV us ofereix íntegra la intervenció del director del Gran Teatre del Liceu en aquest cicle de debats. Joan Francesc Marco explica que l'ànima del Liceu es pot perdre si es rebaixa més el pressupost del Teatre.

VilaWeb
Redacció
20.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘I ara direu en Joan Francesc ha deixat la lírica i se’n va a l’economia’ amb aquestes paraules el director general del Liceu posava un toc d’humor a la conferència, seguida d’un debat, que va pronunciar el passat dimecres a la Tribuna de l’Ateneu on els números i l’economia van ocupar més espai que la part artística. Però és que Marco va voler deixar clar que ‘Només entenen la conjuntura econòmica del país podem cercar nous camins amb el suport d’una societat i unes administracions compromesos. El director del Liceu va demanar una renovació del compromís amb la societat civil i les administracions per conservar un patrimoni reconegut internacionalment i no abdicar de l’excel·lència.

Durant tota l’exposició, Marco va insistir amb que si es vol mantenir la qualitat, la retallada de pressupost, que des de fa tres anys pateix el Liceu, ha arribat al  seu límit, sinó és vol caure en la banalització ni perdre la rellevant posició internacional. Amb una actitud manifestament positiva però contundent i realista Marco va deixar clar a una audiència, presidida pel Conseller Tresserras, que no era possible mantenir la qualitat sense augmentar els ingressos ‘ quan minven els recursos la imaginació creix, però no tot és pot fer només amb talent’.

Després d’explicar com s’havia aconseguit passar la maroma econòmica aquests darrers anys, el director general del Liceu va definir els diferents camins per incrementar els recursos, comprometent-se a liderar aquest procés amb una política d’austeritat i contenció.  El primer pas, continuar la contenció de la despesa, que un cop feta les retallades més grans, s’haurà de basar amb petites accions de microcirugia que facilitin l’estalvi centrades en els ambits de personal i estructura. Segon, agumentar els ingressos per la venda d’entrada i comercialització dels espais. Tercer, aconseguir l’increment de les aportacions de les institucions i quart, tornar a aconseguir  que els ingressos de mecenatge tinguin el valor assolit en èpoques interiors. 

Del Liceu d’uns pocs a un Liceu de tots

En aquest context Marco va definir la reobertura del nou Liceu, ara fa 10 anys, com una transformació que va anar més enllà del canvi físic ‘vam passar del Liceu d’uns pocs al Liceu de tots’ i va posar de manifest que les possibilitats tecnològiques de les actuals instal·lacions no se’n treu tot el partit possible per la manca de recursos. Va valorar el reconeixement artístic arreu del món, com posa de manifest que el director Artístic, Joan Matabosch, sigui el President d’Opera Euorpa. Respecte a perquè no es fan més òperes, Marco, va dir que cada any es pagaven 1 milió d’Euros d’interessos de préstecs d’èpoques anteriors i que la seva política de gestió no considerava bó endeutar-se per a la gestió ordinària. 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem