25.12.2009 - 11:25
Molts polític catalans han participat al matí en el tradicional homenatge al president de la Generalitat Francesc Macià, mort avui fa setanta-sis anys. L’homenatge es fa cada any a la tomba del polític, al cementiri de Montjuïc de Barcelona. Els primers que hi han assistit han estat els representants de la mesa del Parlament, encapçalats pel president Ernest Benach. Benach ha reivindicat la ‘plena vigència’ del pensament de Macià, un ideari polític que ha resumit en la consecució d’una Catalunya ‘políticament lliure, econòmicament pròspera, socialment justa i espiritualment gloriosa’.
Per la tomba de Macià, també hi han passat els responsables polítics d’ERC i de CiU, i els tres representants del govern tripartit: el president de la Generalitat Jose Montilla, el vice-president Josep-Lluís Carod-Rovira i el conseller d’Interior Joan Saura. Montilla ha reivindicat la figura de Macià amb el compromís de ‘consolidar’ l’autogovern català, com a ‘deure moral i cívic’ de tots els qui són receptors del seu llegat. I ha recordat que va ser el primer president de la Generalitat que va exercir el càrrec de manera democràtica. També ha dit que va ser estimat per tot el poble català per haver encapçalat un projecte ple d’il·lusió i, encara avui, ‘representa la consciència’ de Catalunya. ‘Per tot el que va ser i per tot el que va fer, s’ha convertit en un símbol de la Catalunya democràtica’.
Respostes al rei Juan Carlos
Alguns dels polítics assistents a l’acte d’avui han aprofitat per respondre el missatge de Nadal del rei Juan Carlos, en què va defensar la ‘independència’ de les institucions de l’estat, en referència al Tribunal Constitucional. El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha dit que la Casa Reial és conscient del moment que viu l’estat espanyol i per això sap que l’estatut és ‘l’última oportunitat’ per aconseguir l’encaix de Catalunya a Espanya. Per Puigcercós, Catalunya va fer amb l’estatut una oferta basada en la il·lusió i la democràcia, amb una actitud de mà estesa que no ha estat corresposta per les institucions i els partits espanyols. El president de CiU, Artur Mas, ha assegurat per la seva banda que en el moment actual la constitució espanyola ‘s’està interpretant més com una paret’ que com un marc de convivència, i per això Catalunya ‘hi pot acabar topant’.