24.11.2009 - 01:00
El periodista Xavier Montanyà ha passat dos mesos a l’Àfrica, concretament a Gabon (ex-colònia francesa) i a São Tomé (ex-colònia portuguesa). A Gabon, va ser-hi arran de la mort d’Omar Bongo (mort a Barcelona, a la clínica Quiron) i va poder viure-hi les eleccions a la presidència de la república, després de quaranta-dos anys de dictadura.
La sèrie ‘Bongoville‘ consta de vint articles i de quaranta fotografies, i Montanyà hi exposa la seva visió de la corrupció, la democràcia, l’ajuda humanitària… a l’Àfrica. Fa la crònica de vivències, pensaments i converses amb la gent de Gabon. Montanyà s’allunya dels tòpics i denuncia les actituds hipòcrites de caràcter bondadós, la majoria de les quals no són sinó un sedant de la consciència.
‘He viatjat a l’Àfrica amb un assaig a sota el braç de l’escriptor nigerià Chinua Achebe, que compara la relació de l’Àfrica i l’Occident amb l’obra ‘El retrat de Dorian Gray’: el protagonista de la novel·la d’Oscar Wilde es conserva jove mentre el retrat es va envellint, i amaga el retrat perquè no es descobreixi el fet. Així, l’Àfrica és on l’Occident descarrega la seva degeneració per continuar semblant jove i ho amaga per poder continuar fent-ho.’
Xavier Montanyà (Barcelona, 1961) fa anys que viatja per l’Àfrica, sobretot a la Guinea Equatorial. Ha dirigit el film documental ‘Memòria negra‘, sobre la colonització espanyola en aquell país, amb les conseqüències polítiques, religioses i culturals que ha tingut. Actualment fa un treball periodístic sobre el conflicte del petroli al sud de Nigèria. Precisament, dos mails oberts (‘L’or negre de la mort‘ I i II), publicats a VilaWeb, són l’origen d’aquest reportatge sobre el conflicte del petroli, la violència, la corrupció i els atemptats ecològics i als drets humans al Delta del Níger.
‘Bongoville’ és la tercera sèrie d’articles que publica Xavier Montanyà a VilaWeb. Les altres dues han estat La Inòpia i La Inòpia 2. El periodista també és notícia aquesta setmana perquè s’acaba de publicar en espanyol el seu llibre ‘La gran evasió’ (Empúries), sobre la història de la fugida de la presó dels últims exiliats de Pinochet, que ja tenia versió francesa.