22.10.2009 - 06:00
Fa vint anys, Carles Bosch va ser l’únic periodista estranger que va gravar imatges dels últims dies del totalitarisme a Txecoslovàquia i de l’anomenada Revolució de Vellut. Ara hi ha tornat per retrobar alguns dels protagonistes, i entrevistar Václav Havel, el dramaturg líder de la revolta pacífica, que arribaria a president de la República txeca. El documental ‘Revolució #2, Retorn als escenaris’ es pre-estrena avui al CCCB. En podeu veure l’inici.’La meva professió és el teatre, per això estic tant content que la gent de teatre s’hagi mobilitzat’, deia fa vint anys Václav Havel, davant d’una càmera de vídeo domèstic que portava el periodista Carles Bosch i que el seguia a tot arreu. Avui Havel no recorda el reporter, però té ben presents els fets que a partir d’aquell novembre es van esdevenir i que canviarien el destí d’aquell país.
La Revolució de Vellut va començar com una manifestació pacífica dels estudiants el 17 de novembre, dies després de la caiguda del mur de Berlín. Cap al 20 de novembre els manifestants ja sumaven mig milió. El 27 de novembre hi va haver una vaga general de treballadors durant dues hores. El 28 de novembre el Partit Comunista renunciava al poder. I al gener Txecolovàquia tenia les primeres eleccions democràtiques des del 1946.
‘Res no és com abans i això és el que venim a explicar’, diu Carles Bosch. Vint anys després de la Revolució de Vellut, alguns dels seus protagonistes es tornen a posar davant la càmera i fan un balanç agredolç de la democràcia, i es pregunten si els seus esforços i sacrificis van ser debades.
‘Revolució #2, Retorn als escenaris’, una història de repressions i de llibertats que va començar als soterranis dels teatres de Praga, es projecta dins el cicle ‘1989. Europa, vint anys després de la caiguda del Mur‘. És una co-producció de Cromosoma, Televisió de Catalunya i Ceská televize. TV3 estrenarà el documental dins el programa ‘Sense ficció’.
Enllaços
Notícia anterior: ‘El CCCB i el Centre Octubre obren els actes commemoratius dels vint anys de la caiguda del mur de Berlín‘.