Ruta literària: Ramon Llull

  • Un recorregut per Mallorca

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

26.08.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ramon Llull va néixer a Ciutat de Mallorca cap a 1232. Llull va conèixer la natura, s’hi va compenetrar i va deixar els primers versos paisatgístics. L’escriptor es va retirar a la muntanya de Randa on va tenir la revelació del seu sistema filosòfic; poc després va fundar el Col·legi Missional de Miramar i va cantar els seus paisatges, paradigmàtics de la serra de Tramuntana. La ruta ideada per Gaspar Valero recorre aquests espais.La ruta literària comença a la Plaça Major de Palma. A la façana de l’edifici de l’angle nord de la plaça hi ha una làpida que recorda el lloc on, segons la tradició, es trobava la casa natal de Ramon Llull. A l’església parroquial de Santa Eulàlia se situa la llegenda de l’entrada del jove Llull quan perseguia una bella dama de la qual s’havia enamorat que el poeta Joan Alcover i Maspons en fa referència al poema ‘Mallorca i Ramon Llull’. La següent parada és al sepulcre de Llull que se situa en la segona capella radial de la capçalera de la basílica de Sant Francesc. Hi està relacionada l’estrofa del ‘Cant de Ramon‘ que parla autobiogràficament de la vellesa.

El següent espai d’interès és el passeig de Sagrera on es troba el monument que la ciutat de Mallorca va aixecà en honor a Llull. La passejada també proposa arribar fins al monestir cistercenc de Santa Maria de la Real on l’escriptor hi va fer una llarga estada i hi va escriure alguna obra, com el ‘Llibre d’Ave Maria’, el treball titulat ‘L’art abreujada d’atrobar Veritat’ i el ‘Llibre del gentil e dels tres savis‘. En el centre del claustre, hi destaca una imatge de Ramon Llull.

Un altre espai remarcable és l’antic monestir de Miramar, entre Valldemossa i Deià, poc abans de Son Marroig. El 1276 l’escola missional de Miramar va ser creada pel rei de Mallorca Jaume II, a instàncies de Ramon Llull. Al ‘Blanquerna’, datat cap al 1283, Ramon Llull esmenta explícitament Miramar. També ho fa a una estrofa del poema el ‘Cant de Ramon. El santuari de Cura, al cim de la muntanya de Randa, al terme municipal d’Algaida, és un indret lul·lià. En el centre del frontó hi ha l’escut dels franciscans i la mitja lluna lul·liana. També hi ha una inscripció que reprodueix un versicle de l’obra ‘Blanquerna’, de Ramon Llull: ‘Amable fill, saluda Nostra Dona, qui és salut e benedicció nostra’. El portal de les estances conventuals hi ha un nínxol que conté una imatge de Ramon Llull sobre l’escut dels franciscans. L’església acull la imatge de la Mare de Déu de Cura i també una imatge de Llull.

L’últim espai de la ruta literària és el cim del puig de Randa on hi ha una cova situada alguns centenars de metres a ponent del santuari, en la qual Ramon Llull hi va passar una temporada de retirament i es va produir la Il·luminació de Randa. Aquest fet va generar la llegenda de la Mata Escrita, segons la qual el sistema filosòfic del Doctor Il·luminat li va ser revelat sobrenaturalment per via d’una mata amb caràcters escrits. L’any 1275, Ramon Llull va fer col·locar a la cova un altar dedicat a la Mare de Déu, posteriorment anomenada Nostra Senyora de Cura.

Aquest recorregut té una durada aproximada d’un dia sencer. Per a fer la ruta guiada cal posar-se en contacte amb Viatges Tramuntana 971763622.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem