22.07.2009 - 06:00
L’obra ‘Literatura i cultura: aproximacions comparatistes’ (Lleonard Muntaner), examina els punts d’intersecció que hi ha entre la literatura i la cultura des d’una perspectiva interdisciplinària. ‘És una introducció general a les relacions entre aquests camps’, ha dit a VilaWeb la professora del Departament de Filologia Catalana de la UIB, Mercè Picornell. Picornell és, ensems amb Margalida Pons, la responsable de l’edició d’aquest llibre.’És el primer llibre que estudia aquestes relacions des d’una visió comparatista’, comenta Picornell. Concretament, s’hi dilucida la relació de la literatura amb la tecnologia (heus-ne ací un fragment) i amb la música popular; també la de la literatura com a institució amb articles sobre el concepte de cànon, les noves perspectives que han obert els estudis culturals o les implicacions identitàries de lescriptura dels dos sexes que els estudis han posat de manifest. En pocs mots, ‘el llibre tracta la literatura com un espai contagiat pels altres camps artístics’.
Hi participen Enric Sullà, Josep-Anton Fernàndez, Meri Torras, María José Vega, Ramon Farrés, Laura Borràs i Joan Elies Adell, tots especialistes en teoria de la literatura, literatura comparada i estudis de traducció.
L’origen de ‘Literatura i cultura: aproximacions comparatistes’ és el cicle de conferències ‘Literatura comparada: teories i aplicacions’, organitzat pel grup de recerca LiCETCT, de la Universitat de les Illes Balears, els anys 2006-2007, de què formen part les editores.
Enllaços
VilaWeb Lletres.