10.07.2009 - 06:00
Amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la mort de Xesco Boix (1946-1984), pioner de la música folk i de l’animació infantil en català, el Grup Enderrock presenta avui el documental ‘Xesco Boix, 25 anys: Vull ser lliure’, dirigit per Carme Canet i del qual us oferim un fragment en aquest vídeo. També es presenten els números especials de les revistes Enderrock i Sons de la Mediterrània, que s’han centrat en la figura de Boix.
En l’homenatge hi ha participat el director de ‘Sons’, Jordi Martí; el músic i periodista Jordi Roura, l’animador infantil i biògraf de Boix Lluís Maria Panyella i la mateixa directora, Carme Canet.
La revista Enderrock adjunta en el número d’aquest mes el DVD, que a través de diferents persones, intenta fer una construcció de la figura de Xesco Boix en totes les seves facetes. Per una banda, s’entrevisten familiars, companys i amics del cantant i, d’una altra, cantants que expliquen què han rebut d’ell i com els ha influït la seva música: Jaume Arnella, Pilarín Bayés, Carles Belda, Oriol Canals, Àngel Daban, Montserrat Domènech, Eduard Estivill, Joan Garriga, Martí Maymó, Lluís Maria Panyella, Montserrat Pi, Raimon, Joan Reig, Fina Rifà, Noè Rivas, Jordi Roura, Jep Valls, Arnau Vallvé i Núria Ventura. Tots ells recorden, enyoren i admiren la seva vida, la seva peculiar manera d’actuar i de ser, la seva visió del món i el seu llegat musical, pedagògic i social. Finalment, els vint protagonistes indirectes del documental expliquen en el mateix DVD un conte molt característic de Xesco Boix ‘Sopa de pedres’.
La directora del documental, Carme Canet, ha explicat a VilaWeb que l’elaboració del documental ha tingut un component emocional molt important perquè havia estat molt vinculada al moviment dels esplais. Comenta també que aquest projecte li ha permès conèixer una altra cara del cantant, havia treballat de mestra i la faceta que més coneixia era la d’animador infantil, ‘he descobert el Xesco en la seva vessant dins el folk i la cançó protesta’. Pel que fa al Xesco com a persona destaca que ‘era molt compromès amb l’època i amb el país, una persona amb molta empenta, trencador i avançat al seu temps. Tothom l’estimava molt’.
El biògraf de Boix, Lluís Maria Panyella, ha reivindicat la figura del músic en la memòria col·lectiva i ha estat crític amb les institucions catalanes perquè ‘han dedicat més temps en cinc dies a Michael Jackson que en tot l’any a Xesco Boix’.
Número especial de Xesco Boix
La revista Sons de la Mediterrània número 11 de juliol i agost, és un especial centrat en la vida i obra de Xesco Boix. La revista pretén fer un recull d’imatges i fotografies inèdites per recordar la seva petja en el món del folk, el pop català i l’animació. A més, la revista inclou un cançoner per cantar i tocar amb la guitarra vint-i-cinc clàssics del seu repertori. El número especial també fa referència al pare del folk nord-americà, mestre i referent de Xesco Boix, Pete Seeger.
Xesco Boix, animador i educador
L’obra de Boix ha esdevingut una eina per animadors i educadors que han aprofitat el seu llegat i han seguit les seves passes. Al llarg de la seva vida va gravar trenta-cinc discos i va publicar deu llibres. Va fer més de 6.000 cantades en directe, la majoria per a públic infantil i va contribuir a la lluita pacifista.