21.05.2009 - 06:00
El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, va defensar ahir la gestió que fa dels problemes de la Ciutat Vella i que han portat a una progressiva degradació del barri; alhora va criticar els qui volen estigmatitzar-lo. ‘De vegades les coses que passen en un carrer de la Ciutat Vella potser tenen l’origen en uns altres països’, va dir (vídeo) durant la conferència (versió íntegra) que va pronunciar a Tribuna Ateneu, a l’Hotel Rívoli, on va sentir algunes queixes dels veïns.
La Rambla era ben present al menjador de l’hotel on Hereu va pronunciar la conferència, perquè gairebé entrava per la finestra, de tan a tocar que és de l’edifici, i perquè va ser objecte de debat amb als assistents, molts dels quals eren socis de l’Ateneu Barcelonès, una de les institucions més representatives del teixit social de la Ciutat Vella. Què fa l’ajuntament per resoldre molts problemes del barri, que són ben visibles a la Rambla? Les preguntes que van fer a Hereu anaven en aquest sentit.
El batlle va dir que l’Ajuntament treballava per resoldre aquests problemes. ‘Perfilem els nostres instruments per a observar les realitats que no ens agraden i que ens repugnen i poder-les combatre’, digué, tot i que no va concretar com. ‘Anirem a l’arrel d’aquests fenòmens, i ho farem amb realisme’, va remarcar. I per això va parlar de la necessitat de signar un pacte social amb les entitats i les associacions que treballen al barri.
Aquestes últimes setmanes hi ha hagut denúncies de la degradació de la Rambla, amb casos tan visibles com el de la prostitució. Hereu s’hi va referir: ‘El que passa a la Ciutat Vella és molt més que no el que diuen moltes cròniques. Aquí a fora tenim una realitat molt més positiva que no la que algú vol descriure (…) La gent em demana que no deixi que ens estigmatitzin, que els nostres problemes passin a ser aquell espectacle que alguns aprofiten per guanyar audiència, però que malmet les nostres esperances i les nostres ganes de lluitar’.
Hereu demana canvis en la lesgilació
Jordi Hereu va demanar ‘canvis legislatius’ al parlament i al govern espanyol perquè els baixos d’edificis petits de la Ciutat Vella puguin albergar negocis legals. A la Ciutat Vella hi ha ‘activitats no desitjades’ en alguns locals en què la llei actual ‘impedeix de desenvolupar algunes activitats’. El fi d’aquest canvi legislatiu seria ‘d’omplir d’activitat legal i regulada’ aquests espais.