Marcel·lí Antúnez: ”Metamembrana’ és la primera instal·lació pancatalana’

  • L'obra, interactiva, es pot veure a cinc ciutats alhora

VilaWeb
Redacció
27.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una capturadora de rostres, una catifa sensible que fa emmudir una orquestra, uns nassos ‘joystick’… són alguns elements de l’última creació de Marcel·lí Antúnez. És una instal·lació que es pot veure a cinc ciutats (Barcelona, Granollers, Lleida, Olot i Reus) alhora (vegeu aquest vídeo) des de la setmana passada. ‘He volgut trencar aquesta falsa dicotomia Barcelona-perifèria. És la primera instal·lació pancatalana’, manifesta Marcel·lí Antúnez.

L’exposició interactiva és la tercera i última part d’una trilogia titulada ‘Membrana’, formada per una conferència (Protomembrana), una performança (Hipermembrana) i aquesta instal·lació (Metamembrana).

L’objecte de la trilogia és d’analitzar, de comprendre i d’explicar el món des de la visió particular d’Antúnez. ‘M’he inspirat en les pintures de Brueghel i de Bosch. Allà l’espectador ha de reconstruir el quadre mirant-lo. Aquí, ha de reconstruir l’obra interactuant-hi’, diu.

A la instal·lació hi ha una gran pantalla on es veuen sengles films de les ciutats integrants, que s’activen amb un micròfon: el de Reus és interpretat per la colla de diables, el de Barcelona per músics del carrer de tot el món, al d’Olot, no hi manca ni la ratafia ni el gegant de la ciutat i, al de Granollers, hi actuen els grups Blancs i Blaus de la Festa Major amb una batalla de farina. Finalment, el de Lleida enalteix la Terra Ferma amb uns ballarins vestits amb hortalisses. ‘He arribat a parlar amb més de dues-centes persones per saber les particularitats de cada ciutat’, explica l’autor.

La interactivitat amb el públic s’aconsegueix també amb una catifa sensible amb què els espectadors fan emmudir una orquestra amb els peus. A més, una capturadora de rostres integra les cares dels visitants a la pantalla. En fi, uns ‘joysticks’ acaben deformant uns rostres. ‘Aquesta última part permet als espectadors de les ciutats integrants de la instal·lació que puguin ‘jugar’ alhora.’

La instal·lació és oberta al CCCB de Barcelona (més de 1.800 visitants fins avui), a la Fàbrica de les Arts de Granollers, a l’Espai 0.1 d’Olot, a la sala Sant Joan de Lleida i al centre d’art Cal Massó de Reus (2.000 visitants).

‘Metamembrana’ restarà a Barcelona fins a final de mes i, a la resta de ciutats, fins el 13 de febrer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any