24.01.2009 - 06:00
La plataforma No a la MAT no està gens satisfeta amb les respostes que entitats i ajuntaments han rebut a les més de sis mil al·legacions presentades i que Red Eléctrica de España ha respost a través del departament d’Economia de la Generalitat. ‘No concreten res, no parlen dels casos concrets més escandalosos, com els de les cases a menys de cent metres de la línia, i es limiten a dir de forma genèrica que s’ajusten a la normativa.’Joan Martí, de la plataforma, expressa així la idignació per la manca de concreció en les respostes. Martí explica també que els afectats se senten desencants per la gestió que d’aquestes al·legacions ha fet el departament d’Economia i més concretament la direcció d’Energia i Mines. ‘No han estudiat si les respostes són les adequades. Tan sols han escrit tres línies a la capçalera dels documents. No pot ser que l’administració catalana, que és qui tramita el projecte, se’n renti les mans d’aquesta manera. A més, estem cansats de recordar que un ex-dirigent de Red Eléctrica és qui gestiona el projecte des del govern’.
Martí explica, a més, que els particulars no han rebut cap resposta a les seves al·legacions i que, per tant, Red Eléctrica no respon sobre cap dels casos més greus. Ell, per exemple, cirurgià de l’hospital de Santa Caterina de Girona, va elaborar una extensa al·legació documentada sobre els perills a la salut que comporta la línia i no n’ha rebut cap resposta. ‘N’estem una mica farts. És com en ple franquisme: imposició sense cap mena de diàleg.’ VilaWeb ja va recollir en aquest reportatge de vídeo la indignació de veïns i ajuntaments quan es van iniciar les obres de la línia la primavera passada sense cap mena d’avís previ.
‘Cap al·legació sense resposta’
És per tot això que la plataforma ha iniciat ara una campanya de signatures del document ‘Cap al·legació sense resposta’ amb l’objectiu de fer-lo arribar al departament d’Economia per tal que s’inclogui a l’informe que aquesta primavera la Generalitat ha d’enviar al govern espanyol. L’enviament d’aquest informe és l’últim tràmit administratiu abans de donar oficialment per tancat el diàleg entre les administracions, l’empresa promotora i els afectats.
Al document ‘Cap al·legació sense resposta’, la plataforma repassa tot el procés de construcció de la línia i recorda que Red Eléctrica encara justifica la construcció de la línia ‘en la necessitat energètica de les comarques gironines i l’alimentació del Tren d’Alta Velocitat, sense que n’hagi facilitat dades’. Afegeix, també, que ‘la tramitació del projecte ha estat fragmentada en set projectes diferents, realitzant, per a cadascun d’ells, un estudi d’impacte ambiental independent malgrat la seva relació d’interdependència, evitant d’aquesta manera realitzar un estudi de conjunt tal com preveu la legislació segons la Directiva 85/337/CEE del Consell de 27 de juny de 1985 i l’article 124 del Reial Decret 1955/2000 de l’1 de desembre’.
En relació a l’impacte ambiental, la plataforma també recorda que ‘en els estudis realitzats no s’ha tingut en compte l’increment del risc d’incendis forestals ni la desforestació’ que suposa la construcció de la línia i que no s’ha presentant cap estudi que avaluï ‘el risc per a la salut de les persones creat pels camps electromagnètics.’
El document conclou que s’ha vulnerat el Conveni Internacional d’Aarhus d’accés a la informació, participació pública i accés a la justícia en matèria de medi ambient signat el 25 de juny de 1998 i ratificat per l’estat espanyol el 15 de desembre del 2004. Aquest conveni preveu que, especialment en els projectes de línies de 400 mil volts, es promogui un debat social amb la participació i influència efectiva, abans que s’iniciï el projecte, d’ajuntaments, entitats i ciutadania.
La resistència a la torre 38
Mentrestant, la construcció de la torre 38 de la línia (a Osona, entre Centelles i Sant Feliu de Codines), continua a batzegades. D’ençà que el 10 de desembre passat els operaris que hi treballaven renunciessin a seguir-hi treballant per l’oposició ciutadana, les obres han continuat de manera intermitent. Membres del col·lectiu Nova Energia (bloc), continuen aplegant-s’hi periòdicament per impedir el pas de les màquines.
Aquesta torre, situada molt a prop de la masia Mas Blanc, ha esdevingut el punt més important de resistència a la línia d’ençà que l’estiu passat se’n va aturar la construcció per l’obstrucció pacífica del col·lectiu, una acció que es va batejar amb el nom de contemplacció.
Enllaços
VilaWeb TV: ‘No he negociat res, tinc pilones de la MAT a casa i no he vist ni un duro’ (3-6-08) | Síndic: ‘Les obres de la MAT s’han començat sense tenir en compte la normativa’ (16-6-08).
Bloc del col·lectiu Nova Energia, amb vídeos i fotos de les accions a la torre 38.
VilaWeb: Red Eléctrica reitera que no enterrarà cap tram de la MAT fora del Pirineu