05.01.2009 - 19:50
Avui, nit de Reis, a molts infants els costarà dormir, neguitosos per saber si els Reis d’Orient els deixaran els regals que havien demanat per carta. A casa nostra la tradició de Reis és majoritària, però en força llars també se solen repartir presents la nit de Nadal, amb el Tió. Aquest gran tronc, escollit el dia de Santa Llúcia, és alimentat fins el 24 de desembre quan, abans de la missa del gall, es fa cagar. Fora del nostre país, als Països Baixos i Bèlgica és molt arrelada la tradició de Sant Nicolau, el patró dels infants, que es basa en la història d’un bisbe de Mira (Anatòlia) nascut el 280 dC. El 5 de desembre (el 6 a Bèlgica) sol deixar presents i taronges als infants. El fet de portar taronges, que als Països Baixos es considera que provenen de València, ha estès la creença que Sinterklaas (en neerlandès) viu tot l’any al nostre país. A través dels emigrants neerlandesos, fa quatre segles aquest personatge va arribar a l’Amèrica del Nord, on va adoptar el nom de Santa Claus i s’ha imposat, amb el temps, com la principal figura que porta regals a la canalla.Sant Nicolau, Santa Claus i Pare Noel
El personatge de Santa Claus va començar a adquirir la fesomia actual d’home grassonet i barbut, allunyat cada vegada més de Sant Nicolau de Mira, arran de l’èxit de les caricatures que en va fer Thomas Nast a les postals nadalenques de la publicació ‘Harper’s Weekly’, a mitjan segle XIX. També per aquella època la tradició nord-americama de Santa Claus va tornar a Europa, concretament a Anglaterra i a França, on es va fusionar amb el Bonhomme Noël, l’origen del Pare Noel. I el 1931, amb la incorporació a la seva vestimenta dels colors corporatius de la Coca-Cola (vermell i blanc), es va acabar de configurar la figura actual de Santa Claus o Pare Noel.
Més personatges i dates
A Rússia hi ha dos personatges importants que reparteixen regals: la vella Babuixca, que els deixa pel Nadal ortodox (al gener, perquè segueix el calendari julià), i l’Avi de Glaç o Ded Moroz, que visita les cases per cap d’any. A Suècia, el personatge que porta els regals als nens és un follet nadalenc anomenat Tomte, que es desplaça amb un trineu estirat per un boc. A Alemanya, la data més esperada pels infants és el dia de Nadal, quan es lleven i comproven què els ha deixat el Christkind (el nen Jesús). A Itàlia, la repartidora és una bruixa bona, la Befana, que passa puntualment cada 6 de gener per totes les llars volant amb una escombra. I al País Basc és l’Olentzero l’encarregat de portar els regals la nit de Nadal. Representa el final de lany vell i, segons els indrets, adopta la figura d’un pastor, d’un pagès o d’un carboner, que baixa per la xemeneia. Els japonesos, per la seva banda, solen aprofitar el cap d’any per fer-se regals i agrair les atencions rebudes als familiars. I entre els jueus se solen fer presents als infants durant la celebració de Hanukà.
Enllaços
CRP del Prat: Personatges relacionats amb les festes de Nadal (en pdf).
Wikipedia: Christmas gift-bringers around the world.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Tradicions nadalenques.