Salvador Alemany: ‘S’ha incendiat un món que estirava més el braç que la màniga’

  • Entrevista amb el conseller delegat d'Abertis i actual president del Cercle d'Economia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

09.12.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Salvador Alemany (1944) és conseller delegat d’Abertis, empresa que gestiona les autopistes. En aquesta entrevista en vídeo, amb Assumpció Maresma i Andreu Barnils, recorda la seva infantesa al barri del Raval de Barcelona, parla de com va convèncer els polítics d’allargar les concessions de les autopistes, analitza la crisi financera mundial i com afecta la seva companyia i diu què votaria en un referèndum per la independència.El nen estrella

Durant l’entrevista Alemany recorda el barri del Raval de Barcelona on va néixer i la figura del seu avi, batlle de barri, ‘una mena d’home bo que donava certificats de bona conducta’ a la Ciutat Vella. Als catorze anys ja treballava i va guanyar una travessa de catorze resultats que va permetre al seu pare, que era taxista, d’invertir en un garatge. Guanyar la loteria el va convertir, per uns pocs dies, en una mena de Joselito: portada de diaris ‘d’una Espanya que tant necessitava’

Els peatges d’Abertis

Abertis té el 80% del negoci en les autopistes, encara que també té inversions en aeroports i telecomunicacions. ‘Més de la meitat del negoci de les autopistes, el tenim a França, on la reducció de trànsit ha estat menor’, diu. I no creu que el fet que els partits demanin préstecs a ‘la Caixa’, que té interessos a Abertis, beneficiés l’empresa en el moment de negociar les concessions de les autopistes amb el tripartit. ‘Vam fer entendre als polítics que la solució no era tenir autopistes gratuïtes.‘ Però Abertis ha vist caure el preu de les accions, si bé Alemany continua confiant en la companyia: ‘Criteria té clar que Abertis és una de les seves inversions estratègiques.’

Comportaments no ètics

Sobre la crisi mundial opina que ‘hi ha hagut comportaments no ètics’, que el sistema s’ha sofisticat molt amb nous instruments i que ‘molta activitats de les empreses ha estat especular (…) Els executius han estat pressionats a fer grans creixements de beneficis i s’ha incendiat un món que estirava més el braç que la màniga. Sí, no vivim pas al món d’Alicia en terra de les meravelles. S’hauran d’exigir i depurar responsabilitats’.

Estatut i independència

Com a president del Cercle d’Economia Salvador Alemany demana que “les lleis, com l’estatut, i les promeses es compleixin. La moral és un valor absolut, no se’n pot tenir més o menys’. Sobre què votaria en un referèndum per la independència diu que en aquests moments votaria que no, però que ‘si mai perdéssim l’esperança de poder viure a l’estat espanyol i a Europa faria costat a Catalunya’ i opta per no fer sang sobre les reaccions dins l’estat espanyol quan la Caixa ha volgut expandir-s’hi.

L’entrevista, duta a terme per Assumpció Maresma, editora de VilaWeb, i Andreu Barnils, es va realitzar fa uns quants dies a la seu d’Abertis, a la Zona Franca de Barcelona.

Enllaços
Informació sobre Salvador Alemany, a la web d’Abertis.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem