Un any reivindicant l’estelada

  • Es tanquen els actes del centenari de la bandera independentista

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

03.12.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Museu d’Història de Catalunya fou ahir l’escenari de cloenda dels actes fets des de l’abril per a commemorar el centenari de la bandera estelada. S’hi va poder veure una exposició amb documentació històrica sobre la bandera ideada per Vicenç-Albert Ballester i inspirada en la cubana, com la fotografia del 1908 del Casal Català de París amb la primera estelada. Joan Muray, biògraf de Ballester, explica en aquest vídeo com va néixer l’estelada.També s’hi va poder veure la bandera amb estel més antiga que es conserva, dels voluntaris catalans que van lluitar amb l’exèrcit francès en la Primera Guerra Mundial.

Desenes de representants polítics (mig centenar de batlles i regidors) i de la societat civil (com Alfons López Tena, del Cercle d’Estudis Sobiranistes; Mònica Sabata i Gerard Fernàndez, de la Plataforma pel Dret de Decidir; Fèlix Martí, d’Unescocat; Carles Solà, d’Acció Cultural del País Valencià, i Elisenda Paluzie, de Sobirania i Progrés) van assistir a l’acte, en què hi havia alguns lluitadors independentistes veterans i el fill de Pere Seras, fundador i president del Comitè Llibertat que va responsabilitzar-se de l’entrada clandestina des de l’Uruguai a l’Argentina de Francesc Macià i de Ventura Gassol.

Pel responsable de la Comissió del centenari de l’estelada, Joan Marc Passada, els actes de commemoració han tinguin molt de suport: ‘Sabíem que l’estelada tenia un gran suport popular i que de convenia fer-ne una celebració, però ens ha superat molt positivament.’ Tot i que avui es fa l’acte de cloenda, la celebració del centenari continuarà, ha dit, com sigui que les exposicions són a disposició d’ajuntaments i entitats perquè continuïn circulant.

Objectiu complert

La comissió dels actes commemoratius pel centenari considera que ha complert amb escreix els objectius que s’havia proposat. Amb la web Estelada.cat com a pal de paller, ha esperonat excursionistes i alpinistes a plantar estelades als cims que han coronat durant el 2008 (més de cinc-cents, entre els quals l’Everest); han editat i han patrocinat tres exposicions sobre la bandera independentista i la seva història, que continuaran recorrent el país l’any vinent; han reivindicat la figura del dissenyador de l’estelada, Vicenç-Albert Ballester, amb l’admissió del seu nom a la Gran Enciclopèdia Catalana i amb l’acceptació d’alguns ajuntaments (com els de Barcelona i Vic) de dedicar-li un espai públic; han ajudat a reeditar el llibre ‘Origen de la bandera independentista‘, i han fet possible que cent trenta-nou municipis de Catalunya hissessin únicament l’estelada l’Onze de Setembre.

Les fotografies d’aquest centenar llarg d’ajuntaments, més un recull d’aparicions històriques de l’estelada des del 1908, formaran part d’un llibre de record del centenari que hauria d’aparèixer per Sant Jordi.

Enllaços
Webs: Comissió 100 anys de l’estelada (Facebook i MySpace) i Pàgina de les estelades.
Reportatges anteriors de VilaWeb Nit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem