01.11.2008 - 06:00
Al voltant del 30 d’octubre, si hi ha molt bones condicions meteorològiques i de visibilitat al golf del Lleó, des de la basílica de Nostra Senyora de la Garda de la ciutat occitana de Marsella és possible de veure, quan es pon el sol pel mar, el cim del Canigó (webcam). No, no és una ‘galejada’ (broma), com diuen a la Provença, malgrat que en línia recta hi ha 260 quilòmetres fins al mític cim català, de 2.785 metres.L’espectacular visió des de Marsella estant té lloc pels volts del 30 d’octubre (i també del 10 de febrer) quan el sol es pon just per darrere del Canigó. Aquesta alineació, en un dia clar, permet observar el perfil d’aquesta muntanya pirinenca retallat a l’horitzó. La primera vegada que es va detectar aquest fenomen, que s’explica a partir de les lleis de la refracció atmosfèrica, va ser el 8 de febrer de 1808, enguany fa dos-cents anys, quan el baró Franz Xaver von Zach en va deixar constància a l’obra ‘L’atracció de les muntanyes’.
L’observació d’aquest astrònom alemany va generar una intensa polèmica científica, en què nombroses associacions i societats astronòmiques i geogràfiques van dir la seva. De fet, no va ser fins gairebé un segle després, gràcies a la popularització de la fotografia, quan es va poder confirmar definitivament el fenomen observat per Zach.
Coincidint amb el bicentenari de la primera observació, el Cercle Català de Marsella organitza avui una conferència sobre el Canigó, a la Ciutat de les Associacions de Marsella, on també es fa del 20 d’octubre al 10 de novembre una exposició de fotografies amb el cim català emmarcat pel sol. A internet també hi ha algun recull d’imatges espectaculars, com aquest o aquest altre (del febrer passat).
Foto de J. Coilac, destacada a l’Earth Science Picture of the Day el 7 de febrer de 2008.
Enllaços
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Fotografia.
Reportatges anteriors de VilaWeb Nit.