Salvador Macip a VilaWeb TV: ‘Aviat tindrem controlat el càncer’

  • El científic ha investigat deu anys al Mount Sinai de Nova York i ara ho fa a la Universitat de Leicester

VilaWeb

Redacció

16.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Salvador Macip no solament és un gran científic, també sap escriure, dues qualitats que no solen pas anar plegades. Acaba de publicar ‘Immortals, sans i perfectes’ (Edicions 62), en què exposa com la medicina canviarà la nostra vida en el transcurs de les dècades vinents. En aquesta entrevista explica, entre més coses, que el càncer és una malaltia que es controlarà en un lapse de temps que pot oscil·lar entre els deu anys i els trenta.Després d’investigar al prestigiós Mount Sinai de Nova York, un dels centres capdavanters de la recerca oncològica, aquest fill i nét de metges de Blanes continua la recerca a la Universitat de Leicester.

‘Som en un punt d’inflexió, respecte del càncer’, diu Macip. ‘Parlar de guarició és una mica optimista, però tenir el càncer controlat és un objectiu factible’, en el qual treballen milers de científics de tot el món. Les tècniques actuals per a combatre la malaltia són les mateixes de fa cinquanta anys: la cirurgia, la quimioteràpia i la radioteràpia, però una nova generació de fàrmacs pot convertir el càncer en una malaltia crònica, com s’ha aconseguit amb la sida, explica.

Una altra de les esperances de la medicina actual està en les cèl·lules mare, amb què es podrien regenerar teixits i guarir malalties ara sense remei, com la diabetis, el Parkinson i l’Alzheimer. ‘Potser d’aquí a deu anys o vint podrem parlar de teràpies amb cèl·lules mare’, però, indica Macip, ‘les objeccions que oposa una part del públic a la recerca amb embrions pot fer que s’endarrereixi l’aplicació de noves tècniques’. Tot i les expectatives, diu, cal ser prudents, perquè podria ocórrer allò que ja va passar amb la teràpia gènica fa deu anys, quan les dificultats tècniques no van deixar portar a la pràctica una idea que sobre el paper semblava sensacional.

Masip, que també investiga l’envelliment cel·lular, és escèptic sobre les noves tècniques de l’anomenada ‘medicina antienvelliment’, que té per fi d’endarrerir la vellesa. ‘Per ara, no hi ha cap tècnica ni pastilla que funcioni’, ni tan sols els antioxidants, tan publicitats per les dietes de salut i de rejoveniment.

Teresa Bau.

Enllaços
Salvador Macip a la web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Bloguejat, el bloc del científic.
Webs d’interès sobre el càncer: Entendre el càncer; Proves clíniques: Centerwatch i Clinicaltrial; fàrmacs disponibles contra el càncer; Cancer Genome Project.
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Medicina i salut.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem