La publicació de les balances fiscals palesa que les Illes Balears, Catalunya, el País Valencià són els territoris amb més dèficit

  • El conseller Huguet reclama que el govern català, el valencià i el balear uneixin esforços · Les xifres donades avui són lleugerament inferiors a les de l'informe de la Generalitat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

15.07.2008 - 14:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’estat d’Hisenda espanyol, Carlos Ocaña, ha presentat avui (vegeu-ne el vídeo) les esperades balances fiscals (pdf). Aquestes dades confirmen que les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià són els territoris que pateixen més dèficit fiscal, quan es calculen en funció del flux monetari (relaciona la despesa pública amb el territori on es fa). En aquest sentit, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, en nom de la Generalitat de Catalunya, ha dit que les dades demostren que hi ha un elevat dèficit que cal corregir.Huguet afegeix que aquestes balances, fetes amb dades del 2005, també demostren que les comunitats amb superàvit ‘no s’espavilen amb el subsidi que reben’. Huguet ha insistit en què el model de finançament actual és insuficient.

El conseller ha afirmat que el model condemnava les comunitats que més contribueixen al conjunt de l’estat espanyol a rebre menys. ‘I no és positiu per a les comunitats que menys aporten perquè l”excés de diner paralitza la iniciativa i l’esforç’, ha dit. Tenint en compte que Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià són les comunitats que surten més perjudicades pel model de finançament, Josep Huguet ha avançat que la Generalitat continuarà insistint per aconseguir la unitat d’aquests territoris menys beneficiats, i ha afegit que, ‘si cal, també amb Madrid’.

El govern espanyol ha presentat dades calculades amb dos mètodes diferents; quan en el càlcul s’utilitza el flux de benefici (relaciona la despesa pública amb una comunitat independentment del lloc on es presta el servei públic), Madrid passa a la primera posició de comunitat amb més dèficit, seguida de les Illes, Catalunya i el País Valencià.

Comparació amb altres estudis

Els diferents estudis sobre balances fiscals de l’any 2005 proporcionen xifres força diferents segons qui els ha fet. Així doncs, les dades de l’informe del ministeri espanyol d’Economia mostren que el dèficit fiscal de les Illes Balears és d’entre un 7,47 i un 8,56% del PIB calculant amb el flux de benefici i d’entre un 13,96% i un 14,20% amb el monetari. La Fundació Josep Irla l’establia en el 16,9% del PIB.

En el cas del País Valencià, les xifres del ministeri són d’entre un 3,22% i un 3,62% seguint els càlculs del flux de benefici, i d’entre un 6’32% i un 6’40% segons el monetari. L’estudi d’Irla situa el dèficit fiscal al 2,3%.

Finalment a Catalunya hi ha tres indicadors. D’una banda, les dades del ministeri espanyol, amb un dèficit que oscil·la entre el 6,38% i 6,69% calculant amb el flux de benefici i entre un 8,69% i 8,70% amb el monetari. En segon lloc, l’estudi de la Fundació Irla, que el situa al 10,2%. I, finalment, el de l’informe (pdf) del grup d’experts encarregat per la Generalitat que l’estableix en el 9,8% del PIB, és a dir, 16.735 euros.

Ocaña ha volgut insistir en què la publicació de les balances respon a un compromís del govern espanyol i a la voluntat de ser transparents. Tot seguit ha afegit que amb aquestes dades a la mà, esperaven que no hi hagués que els no hi hagi més debats ‘demagògics’. El secretari d’estat d’Hisenda espanyol ha dit que aquestes dades no es poden traslladar al debat sobre finançament perquè són càlculs diferents.

Enllaços
Balances fiscals segons el ministeri espanyol d’Economia (pdf)
Declaracions de Carlos Ocaña, secretari d’estat d’Hisenda: Ocaña1, Ocaña2, Ocaña3.
Valoració del diputat i portaveu econòmic de CiU al Congrés espanyol Josep Sánchez Llibre (mp3).
PDF: Resultats de les balances fiscals de Catalunya amb l’estat entre el 2002 i el 2005.
Entrevista d’Elisenda Paluzie amb VilaWeb TV: Elisenda Paluzie: ‘Ens trobem al punt del col·lapse’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem