18.03.2008 - 06:00
El Dalai Lama diu que dimitirà com a líder tibetà si la violència envers els tibetans que viuen al Tíbet se surt de mare: ‘Si les coses es descontrolen, la meva única sortida serà dimitir completament’. Ha fet una crida a la moderació entre xinesos i tibetans, just el dia que la Xina ha enviat milers de soldats al país perquè reprimeixin amb força qualsevol altre intent d’alçament. A moltes ciutats del món, com a Barcelona (mireu-ne el vídeo), hi ha hagut concentracions de solidaritat amb el poble tibetà.Tot just avui el líder xinès Wen Jiabao s’ha referit a la crisi per primera vegada, tot acusant el Dalai Lama d’instigar la revolta, iniciada la setmana passada, en l’aniversari de l’ocupació del país. A més, ha titllat de ‘mentida’ l’acusació del líder tibetà, que parla de genocidi al seu país, i ha rebaixat a tretze els morts d’aquests dies en les protestes, enlloc dels vuitanta que diuen els tibetans exiliats. Els periodistes estrangers han estat expulsats de la zona i l’entrada al país s’ha restringit.
El termini que el govern xinès va donar als manifestants tibetans perquè es lliuressin s’ha acabat. El govern tibetà a l’exili insisteix a dir que la situació és crítica, i que aquests últims dies centenars de tibetans han mort sota la repressió xinesa.
El secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, ha demanat contenció a les autoritats xineses, però ha descartat de fer cap intervenció.
Als carrers de la capital del Tíbet, Lhasa, hi ha tensió i preocupació per com pot actuar l’exèrcit xinès. De fet, segons fonts consultades per VilaWeb, la policia xinesa va començar, unes quantes hores abans d’acabar-se el termini, a identificar els autors de les protestes: els feia agenollar en línia al carrer, els colpejava perquè donessin més noms i se’ls enduia amb camió.
Força organitzacions de defensa dels drets humans i la comunitat tibetana que hi ha escampada pel món ha reclamat una intervenció de la comunitat internacional. De moment, les veus de condemna de la repressió xinesa han estat molt contingudes, fins i tot la de les Nacions Unides. Ban Ki Moon va dir ahir al vespre que estava preocupat per la violència contra els manifestants tibetans, que havia demanat a les autoritats xineses que no s’excedissin i que l’ONU estaria atenta als esdeveniments. Tot amb tot, va descartar una intervenció de les forces de pau de l’ONU al Tíbet. En realitat, la qüestió del Tíbet ni tan sols ha format part de l’ordre del dia de la reunió del Consell de Seguretat, on precisament la Xina pot vetar les decisions que s’hi prenguin. Un altre membre permanent del Consell com Rússia considera que el conflicte tibetà és un afer intern de la Xina i que, per tant, no pertoca a l’ONU.
Tensió a la concentració de Barcelona
Mentrestant, hi ha hagut protestes a força ciutats del món. A Barcelona uns tres-cents manifestants es van concentrar ahir al vespre davant el consolat xinès de Barcelona, a l’avinguda del Tibidabo.
Els concentrats, convocats per la Casa del Tíbet, criticaven l’ocupació xinesa del Tíbet i en reclamaven la independència. També duien pancartes amb la fotografia del Dalai Lama, i cridaven ‘prou assassinats’. Al final, hi va haver empentes perquè els manifestants volien arribar just davant el consolat xinès, des d’on els filmaven, però la policia els ho impedia. Un concentrat va aconseguir d’enfilar-se a la tanca del consolat, però els agents el van fer baixar de seguida.
Enllaços
VilaWeb TV: Protesta solidària amb el Tibet davant el consolat xinès.
Comunicat del secretari general de l’ONU sobre la situació al Tíbet.
Informació sobre les protests al Tíbet, a la web Phayul.com.
Web del Tibetan Centre for Human Rights and Democracy.
The Guardian: China sends in troops to seal off Tibet.