ASIMO, el robot que balla, corre i fa de cambrer…

  • S'ha presentat a les II Jornades de Robòtica de Barcelona

VilaWeb

Redacció

29.09.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou robot ASIMO, un dels més avançats del món, que s’ha presentat a Europa en el marc de les II Jornades de Robòtica de Barcelona, que es desenvolupen aquests dies a Barcelona. Aquest vídeo de VilaWeb TV mostra les habilitats del robot, que és capaç de córrer, de ballar i fins i tot de fer de cambrer. Els interessats poden veure en acció ‘l’humanoide’, desenvolupat per Honda, al Parc de Recerca Biomèdica, que és on es fan les jornades.La nova versió d’ASIMO

La primera aparició pública de la nova versió del robot ASIMO (Advanced Step in Innovate Mobility) es fa aquests dies a Barcelona i fins i tot l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu hi ha participat. La presentació ha desvetllat molt d’interès. Això explica que hagin vingut a Barcelona periodistes d’una bona part dels països d’Europa. El primer model ASIMO, que es va mostrar al públic fa quatre anys, ja va sorprendre tothom per la capacitat de moure’s gairebé com un home. Però el nou model millora la primera versió. Sigui com sigui, tots dos són el resultat d’una recerca que van començar els enginyers d’Honda el 1986. Això fa dir a William de Braekeleer que d’aquí a quinze anys es podrien començar a comercialitzar robots ‘humanoides’ com l’ASIMO.

Capaç de córrer i d’interactuar amb l’home

Si el model anterior d’ASIMO ja era capaç de caminar i de pujar i baixar escales amb moviments humans, el nou, a més, és capaç de córrer. Fa 1,30 metres d’alçada, pesa cinquanta-quatre quilos i corrent pot arribar als sis quilòmetres l’hora. A més, és capaç de reaccionar quan una empenta o qualsevol moviment li fa perdre l’equilibri: mou el centre de gravetat i evita una caiguda. Això, segons Shunichi Matsunaga, cap dels enginyers d’Honda del projecte ASIMO, és un gran avenç, perquè implica que el robot és capaç de processar la informació d’una manera molt més ràpida. Però, a més, els seus sensors li permeten de percebre els obstacles i d’esquivar-los sense aturar-se, encaixar una mà humana o servir una safata amb la força justa. La fluïdesa dels moviments de l’ASIMO és molt notable.

Pensar: el pas següent

Ara, segons Edgar Körnem, director del centre de recerca d’Honda a Europa, es tracta de reproduir, no sols els moviments humans, sinó també la manera de fer. Ensenyar el robot ASIMO a aprendre i a pensar. La tecnologia desenvolupada per al robot es podrà aplicar a molts més camps. Per Körnem, construir un cervell com l’humà servirà per entendre com és el nostre. I en aquest procés, el punt clau és l’aprenentatge: fer un programa diferent per a cada ordre, cada reacció, perquè l’ASIMO pugui identificar cada objecte i manipular-lo correctament, seria impossible. Per això ara treballen per aconseguir que el robot sigui capaç d’interpretar el context en què es troba i prendre la decisió que hi escaigui.

Robots per a tots els públics

Durant les jornades serà possible de veure les demostracions d’ASIMO, però els més petits també podran construir robots de Lego o jugar amb un tobogan interactiu ideat per la Universitat Politècnica de Catalunya. Quant a les conferències, n’hi ha d’aptes per a tots els interessats en la robòtica: el perquè dels robots antropomorfs (‘humanoides’), la utilitat dels robots en l’exploració de l’espai, l’aplicació de la intel·ligència artificial…

Dintre les jornades, demà passat se celebrarà la Nit de la Recerca, que es farà a Barcelona, Girona i a cent cinquanta ciutats de vint-i-nou països d’Europa alhora.

Il·lusionar els científics del futur

Segons Blanca Palmada, comissionada d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, no solament s’avança en recerca posant-hi recursos, també cal gent que investigui. I les II Jornades de Robòtica de Barcelona poden servir per il·lusionar els més petits i per mostrar-los algunes de les utilitats i aplicacions de l’enginyeria, una especialitat que ha perdut estudiants. William de Braekeleer, responsable del projecte ASIMO, també fa observar les possibilitats de la robòtica per a entusiasmar els més petits i interessar-los en la ciència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem