16.05.2007 - 23:25
No ha pogut ser. Igual que l’any 1988 amb el Leverkusen, l’Espanyol ha perdut la final de la copa de la UEFA a la tanda de penals, aquesta volta amb el Sevilla. Palop ha parat fins a tres penals dels jugadors de l’Espanyol. Sota una pluja contínua, a l’estadi Hampden Park de Glasgow (Escòcia) s’ha vist un bon partit de futbol, ple d’emoció. Aquest vídeo mostra com centenars d’aficionats van seguir el partit des del Palau Sant Jordi de Barcelona.El Sevilla ha inaugurat el marcador al minut 18, però l’Espanyol ha empatat al minut 27 amb un gran gol d’Albert Riera. A la segona part, l’Espanyol ha començat fort i ha tingut algunes ocasions de fer el segon gol, com una pilota que Riera ha estampit al pal, però l’expulsió de Moisés Hurtado al minut 67 l’ha descentrat talment que ha tingut feina per mantenir l’empat fins al final del partit. Sols la gran actuació del porter Gorka Iraizoz ho ha fet possible. Després, a la pròrroga, a l’últim minut de la primera part, el Sevilla ha fet el 2 a 1, però Jônatas ha reeixit a empatar el partit cinc minuts abans del final del partit. El 2 a 2 ha conduït als penals i aquí l’Espanyol no ha tingut sort ni encert, i el porter del Sevilla n’ha aturats tres, de manera que la copa ha tornat a defugir l’equip de Barcelona.
La història es repeteix
L’Espanyol ja va perdre als penals l’altra única final europea que ha jugat, també de la UEFA, l’any 1988, amb el Leverkusen (vídeo).
VilaWeb TV comenta l’aventura escocesa de l’Espanyol al ‘Bon cop de cap’ (vídeo fet abans del partit). El Diari de l’Escola de VilaWeb dedica aquest article a l’Espanyol i a la final. Entre més coses, s’hi pot llegir que, devers el 1910, el club va adoptar la samarreta actual, de ratlles blanques i blaves, igual que l’escut d’armes de Roger de Llúria (1250-1305), almirall de la flota catalana.
Dificultats amb els avions
La nota negativa de la jornada esportiva ha estat a l’aeroport del Prat de Barcelona. Més de 400 seguidors de l’Espanyol, que havien contractat dos vols amb l’agència Travel Gallery mitjançant la Federació de Penyes de l’Espanyol, no han pogut volar a Glasgow. Un dels cinc avions contractats amb aquesta agència no ha arribat a l’aeroport de Barcelona procedent de Glasgow i l’altre ni tan sols s’havia programat, i això que els passatgers havien pagat el bitllet. El club sols ha pogut oferir una solució a 194 dels afectats, que han agafat un vol cap a Edimburg a les 15.29.
Els afectats, queixosos per la gestió de l’agència Travel Gallery i per la manca d’informació, han tallat aquest matí la carretera d’accés a l’aeroport durant quaranta minuts, i han causat retencions. Després, a l’aeroport, hi ha hagut moments de tensió, amb alguns incidents i un detingut.
El club s’ha fet càrrec del cost del vol especial que ha portat 194 persones a Escòcia i també ha dit, en un comunicat, que defensaria els seguidors afectats judicialment. La directiva també ha agraït les gestions que ha fet l’aeroport del Prat per mirar de recol·locar els passatgers estafats.
Un escenari amb història
La segona final europea de l’Espanyol s’ha jugat al Hampden Park, l’estadi de futbol internacional més antic del món. Es va construir el 1903 i, durant uns quants anys, abans que existís el de Maracanà de Rio de Janeiro (1950), fou el més gran del món. El rècord d’assistència es va atènyer el 1937, quan uns 150.000 espectadors van presenciar-hi un Escòcia-Anglaterra. Actualment sols n’hi caben 52.103.
A Glasgow, l’Espanyol hi havia organitzat un dispositiu logístic per a atendre els afeccionats que ho necessitessin. Per als que no hi han anat, les penyes blanc-blaves han muntat pantalles gegantines a unes quantes ciutats. A Barcelona, el club ha convocat els seguidors al Palau Sant Jordi.
Enllaços
Recomanacions de l’Agència Catalana de Consum als seguidors que s’han quedat sense volar (pdf).
‘Bon cop de cap’: L’Espanyol, a la conquesta de Glasgow.
Diari de l’Escola: L’Espanyol, a un pas de fer història.
You Tube: Els gols del camí de Glasgow.