ARTICLE DE MARTA ROJALS

La Marsellesa versió català (Joan-Francesc Escrihuela Niubò)

  • Cada dia l'opinió, les descobertes, informacions, o cabòries... d'un(a) cronista.

VilaWeb

Redacció

21.04.2007 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa poc, el nostre cronista va anar a visitar l’exposició “La primavera republicana” al museu d’història de la ciutat de Barcelona. Resulta que, sense proposar-s’ho, Joan-Francecs hi va anar el 14 d’abril, dia de l’aniversari de la proclamació de la II República i, per aquest motiu, a la plaça del rei adjacent al museu, hi havia una festa per celebrar-ho.
Hi va descobrir “La Maseillaise”, no pas en francès, ni traduïda… amb lletra catalana!El que més m’ha agradat d’aquesta exposició és sentir un arxiu sonor enregistrar als carrers de Barcelona el dia de l’adveniment de la II República, el 14 d’abril del 1931, on es pot sentir cantar a les masses enfervorides cantant espontàniament la Marsellesa, però, atenció, en lletra catalana : « Fills de la terra catalana / abans morir que ser esclaus! / un sol crit a tots agermana/ fora els opressors malvats! (bis)/ Sota el teu nom, cantar victòria/ podrem, vençut el combat / quan tot el poble alliberat / alci al vent la senyera de la glòria//

alcem-nos ciutadans! / cridem tota la gent! / Avant, avant! / unim les mans / per abatre els vils tirans! (…) »

Aquesta descoberta m’ha donat sentit a la troballa que fa temps vaig fer al mercat de les puces de Perpinyà, un bouquiniste de Narbona em va vendre un disc de vinil molt antic, d’aquells que anaven a 75 rpm, amb una escarapel·la tricolor i una llegenda impresa a la funda que deia : “La Marsellesa. Versió integra en català”, segurament seria d’algun exiliat republicà que en morir, els seus descendents se li han venut.

Vers el 1930 la Marsellesa no era pas exclusivament l’himne de la República Francesa sinó que era el de la Internacional Republicana: un himne revolucionari que cantaven tots aquells que lluitaven contra les tiranies, per això, el nacionalisme català, el va adoptar espontàniament abans que Francesc Macià proclamés la República Catalana dins la Federació Ibèrica.

Tornant a l’exposició, cal dir que és excel·lent, hom hi pot fer un recorregut per l’evolució de la República a Barcelona. Està estructurada de la següent manera: La República imaginada. Quan la política surt al carrer. La cultura a l’abast dels nous ciutadans. Les escoles s’omplen de llum. La dona surt de la cuina. La nit canalla. La República contra el feixisme i la derrota.

Joan-Francesc Escrihuela Niubò (21-4-2007)

Web-blog : http://blocs.mesvilaweb.cat/janfranc

(Podeu opinar, preguntar, discrepar…. o donar opinió pròpia sobre qualsevol altre tema al “Fòrum Nord-Català (FNC)”)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem