‘Terra Lliure, punt final’, primer documental sobre l’organització armada

  • L'emet demà el 33 i VilaWeb us n'ofereix un avanç en exclusiva

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2007 - 07:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Canal 33 emetrà demà a les 22.10 el documental ‘Terra Lliure, punt final’, del qual VilaWeb us ofereix en exclusiva aquesta mostra. És el primer documental que explica la història de l’organització armada, amb declaracions de fundadors, dirigents i militants. David Bassa, guionista i director del documental, diu que la intenció és d’omplir un buit informatiu i que per això el to del reportatge és netament periodístic i cronològic.Bassa, autor, entre més obres, del llibre ‘L’independentisme armat a la Catalunya recent’, ha explicat a VilaWeb que el president Pujol mateix reconeix al documental que hi havia una voluntat política de minimitzar les activitats de Terra Lliure. Segons Bassa, això pot explicar que fins avui no se n’hagi fet cap reportatge en profunditat i que, des d’un punt de vista informatiu, Terra Lliure sigui fins a cert punt un tema tabú. ‘Terra Lliure, punt final’ repassa la història de l’organització, des del principi, l’any 1979, fins a la dissolució definitiva, l’any 1995. Durant 70 minuts, els principals fundadors, dirigents i militants relaten la seva experiència i reflexionen sobre els motius que els van dur a practicar la lluita armada.

Vint-i-sis entrevistats

Per primera vegada els protagonistes parlen davant una càmera de televisió dels contactes amb ETA, dels intercanvis d’armes, dels entrenaments, de la mort d’activistes manipulant explosius i dels debats interns de l’organització. Hi apareixen dirigents confrontats i enemistats arran de les expulsions i divisions internes, com Josep Serra ‘Cala’, Jaume Fernàndez Calvet, Carles Sastre, Xavier Barberà, Frederic Bentanachs, Carles Benítez, Josep Musté, David Martínez i alguns més.

David Bassa destaca que la feina de producció periodística ha estat molt difícil i que cap dels vint-i-sis entrevistats que apareixen al reportatge no ho ha fet fàcil. ‘És comprensible. Tot i que no es penedeixen del passat, parlem d’activitats de fa una vintena d’anys i a tothom li feia una certa angúnia. Però amb tossuderia i constància ho hem aconseguit’, afirma. Dels militants de Terra Lliure, l’únic de destacat que no hi ha volgut aparèixer és Pere Bascompte.

Contextualització

El documental també situa Terra Lliure en el context històric i polític de l’època, i ho fa amb politòlegs, historiadors i els principals dirigents polítics de l’època, com l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, l’ex-delegat del govern espanyol a Catalunya, Francesc Martí Jusmet, el jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Baltasar Garzón, o l’ex-secretari general d’ERC, Àngel Colom. David Bassa explica que convèncer Garzón els va costar mesos i que van fracassar en l’intent de parlar amb Federico Jiménez Losantos, que va rebre un tret a la cama en una de les poques accions de Terra Lliure contra persones.

Terra Lliure va durar setze anys, i va cometre més de dos-cents atemptats, que van causar una víctima mortal per accident a les Borges Blanques i alguns ferits. Quatre militants de l’organització van morir: Martí Marcó, a trets de la policia, i Fèlix Goñi, Toni Villaescusa i Quim Sánchez mentre manipulaven explosius. Durant tots aquells anys, la policia va detenir més de tres-cents independentistes acusats de pertànyer o de col·laborar amb Terra Lliure, sobretot l’any 1992, abans dels Jocs, en l’anomenada ‘operació Garzón‘. El punt final va arribar el 1996, quan l’últim govern de Felipe González va indultar els presos de Terra Lliure i va donar per tancada la història de l’organització independentista armada.

DVD amb Sàpiens

Les imatges que apareixen al documental procedeixen dels arxius de Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i Euskal Telebista. La manca d’imatges fa que David Bassa consideri el reportatge de difícil des del punt de vista audiovisual. El temps de confecció ha estat d’un any.

‘Terra Lliure, punt final’ és el primer documental de la productora Batabat, realitzat en coproducció amb Zeba Produccions i Televisió de Catalunya. Un cop emès pel Canal 33, la revista Sàpiens inclourà el DVD amb el documental al número del mes maig, que serà als quioscos a partir del 19 d’abril.

Enllaços
Vídeo: imatges del documental.
Canal 33: El Documental emet dissabte ‘Terra Lliure, punt final’.
Dossier de premsa.
Llibre: Terra Lliure (1979-1985), de Jaume Fernàndez Calvet.
Racó català: Història de Terra Lliure.
Viquipèdia: Terra Lliure.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho