Clam empresarial per la gestió individualitzada d’un aeroport del Prat transoceànic

  • VilaWeb us ofereix una crònica i un vídeo de l'acte d'avui al migdia a Barcelona, en què han participat més de 130 entitats

VilaWeb
Redacció
22.03.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un aeroport transoceànic i amb una gestió individualitzada, feta des de Catalunya. Això és el que demanen les 136 entitats empresarials, acadèmiques i professionals del país que han tingut representació a l’acte (vegeu el vídeo) que s’ha fet avui a l’Aula Magna del IESE, a Barcelona. Més de set-centes persones han assistit a les intervencions de Germà Bel, Andreu Mas-Colell i Pedro Nueno, que han remarcat la importància d’una gestió que promogui la competència, la transparència de finançament i que fomenti la innovació. Aquí podeu llegir la crònica de l’acte.Germà Bel, catedràtic d’economia de la UB i ex-diputat socialista a Madrid, explica a VilaWeb que l’aeroport de Barcelona ha d’ocupar un lloc darrere els grans aeroports europeus (Frankfurt, Londres o París) i considera el model de gestió actual ‘dolent i retardat’. Germà Bel és coautor, amb Xavier Fageda, de l’estudi ‘Aeroports i globalització. Opcions de gestió aeroportuària i implicacions sobre el territori’, que podeu consultar.

Aquest estudi demostra que l’aeroport de Barcelona, amb uns trenta milions de passatgers l’any passat, forma part de la primera divisió que estableix el Consell Internacional d’Aeroports. Tot i amb això, és, d’aquests aeroports, el que té menys vols intercontinentals.

L’ex-conseller Andreu Mas-Colell, catedràtic d’economia de la UPF i director de la Barcelona Graduate School of Economics, coincideix, també a VilaWeb, en la importància estratègica de l’aeroport com a infrastructura i reclama una entitat gestora ‘amb majoria de representants d’interessos territorials catalans’.

El tercer ponent de l’acte, Pedro Nueno, professor de l’IESE, no ha pogut respondre el qüestionari de VilaWeb perquè ahir encara era a Xangai.

Infrastructura clau

L’acte, que l’organització ha presentat com a acadèmic, no pas com a reivindicatiu, portava per títol ‘L’aeroport de Barcelona: infrastructura clau per al futur de l’economia catalana’ i s’ha fet a l’Aula Magna de l’IESE. El convocaven la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball Nacional i el RACCIgual que la campanya que promou l’Associació Catalana de Professionals, que ja ha recollit gairebé 6.000 adhesions, l’acte d’avui coincideix amb l’obertura de la pugna per l’adjudicació de la futura terminal sud del Prat a les companyies o aliances que hi operaran. Aquesta adjudicació s’havia de decidir abans de l’estiu, però el govern espanyol l’ha retardada mig any.

Enllaços
VilaWeb TV: Mobilització empresarial per l’aeroport del Prat (vídeo de l’acte d’avui).
Germà Bel i Andreu Mas-Colell expliquen a VilaWeb com veuen el futur de l’aeroport.
Crònica de l’acte, a càrrec de Martí Estruch.
Enquesta i fòrum de VilaWeb: Què us sembla el debat actual sobre l’aeroport de Barcelona?
Campanya Per un aeroport intercontinental.
Llista de les 136 entitats que donen suport a l’acte.
Diari de l’Escola: El debat sobre l’aeroport de Barcelona (6-3-2007).
Web de l’economista Ramon Tremosa (amb enllaços a articles sobre l’aeroport).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem