13.12.2006 - 16:16
Per a la gran majoria, el Grup VI de la Brigada Provincial d’Informació de la policia espanyola és una unitat completament desconeguda. Ben aviat, qui vulgui saber com treballa i a què es dedica aquest grup policial podrà llegir el llibre Cròniques del 6 i altres retalls de la claveguera policial (Virus Editorial), que la setmana que ve serà a les llibreries. L’autor del llibre és el jove periodista gracienc David Fernàndez, membre de l’Ateneu La Torna.Del Princesa als Tres de Gràcia
Fernàndez ha explicat a VilaWeb que la idea de fer el llibre va sorgir arran del cas dels anomenats Tres de Gràcia, tres joves independentistes graciencs detinguts l’abril de 2002, acusats d’integrar un grup per atacar caixers bancaris: el cas va passar a l’Audiència Nacional i durant la detenció i l’empresonament van denunciar maltractaments. Quatre anys després van ser absolts. El Grup 6 es va constituir l’any 1996 amb 60 agents, coincidint amb l’arribada de Julia García Valdecasas a la delegació del govern espanyol. Una de les primeres actuacions que van dur a terme va ser participar en el desallotjament del Cinema Princesa de Barcelona.
‘Durant deu anys, aquest grup s’ha destacat per tractar la dissidència social i política com una forma de delinqüència’, explica Fernàndez. En aquest temps, ha fet 2.000 detencions. I malgrat que el desplegament dels Mossos d’Esquadra l’havia de fer desaparèixer, continuen ‘sent plenament operatius i actuant amb total impunitat’. El govern de Zapatero fins i tot els va assignar deu agents més. La seva permanència és, segons l’autor del llibre, un tema polític: ‘Ja se sap, que els governs canvien i els policies es mantenen’.
Guerra bruta
L’advocat Jaume Asens escriu en un epíleg: ‘El llibre posa de manifest la fal·làcia de la visió idíl·lica i institucional de la policia com a garant de les llibertats i drets ciutadans. I així és com ens parla de maletes i fons reservats, dinformes confidencials, de comissaries i tortures, dinfiltrats i secretes, de pistoles i segrestos, de llistes negres i telèfons punxats… en definitiva, de la guerra bruta dun estat dexcepció encobert contra els moviments socials i populars’.
Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, ha escrit el pròleg del llibre, que també compta amb diversos epílegs, a càrrec, entre d’altres, dels advocats August Gil Matamala i Jaume Asens, i els activistes Albert Martínez i Gabriela Serra.