22.09.2006 - 06:00
Alguns centenars de persones s’han concentrat amb paraigües negres a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per mostrar la seva disconformitat amb el pregó de la festa major. Unes noranta entitats han promogut un manifest de rebuig, que critica tant el fet que sigui en espanyol com que s’hagi convidat per llegir-lo a l’escriptora madrilenya Elvira Lindo. A la plaça també hi han acudit una vintena de persones convocades per Ciutadans de Catalunya per mostrar el seu suport.Elvira Lindo escrivia fa un any aquest article al diari El País. En l’article, Lindo hi escriu coses com que el nacionalisme és insolidari per naturalesa i que ‘a Espanya els nacionalistes hi guanyen des de fa 25 anys molt més del què van perdre’. En un altre article, del mes de maig passat, hi escriu que ‘ens agradaria poder viure en un món en què els andalusos fossin una miqueta menys andalusos, els bascos menys bascos, els catalans menys catalans (…)’.
Òmnium Cultural, crític amb Hereu per convidar-la
Al manifest contra el pregó d’Elvira Lindo, impulsat per la Plataforma per la Llengua, la CAL i el CIEMEN, s’hi han adherit prop d’un centenar d’entitats, entre les quals hi ha Òmnium Cultural i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. La polèmica ha arribat a l’equip de govern municipal, i ERC no assistirà a la lectura del pregó.
Els signataris reclamen a l’ajuntament que rectifiqui i no discrimini la llengua pròpia de la ciutat. També subratllen que la lectura del pregó en espanyol ‘no beneficia el cosmopolitisme de Barcelona’, contra allò que va al·legar el consistori a l’hora de defensar la tria d’Elvira Lindo. Les entitats troben injustificada la intervenció de Lindo, havent-hi, com hi ha, prou escriptors de la mateixa talla literària i notorietat que coneixen bé la ciutat. En aquest sentit, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, atribueix l’elecció de Lindo al ‘provincianisme més acomplexat’.
Concentració de protesta
Per a avui hi ha convocada una concentració de protesta ciutadana davant la casa de la ciutat de Barcelona, a dos quarts de set de la tarda, mitja hora abans de l’hora prevista per a la lectura de pregó. Tots els manifestants portaran un paraigua negre per cobrir la plaça de Sant Jaume.
Polèmica al terreny polític
No sols les entitats ciutadanes han repudiat la lectura del pregó en espanyol. També a l’equip de govern municipal ha arribat la polèmica, perquè el cap del grup d’ERC, Jordi Portabella, ha anunciat que no assistiria a l’acte. Portabella considera absurd que per defensar un pregó en castellà s’invoqui l’obertura i el cosmopolitisme.
La presidenta del grup municipal d’ICV, Imma Mayol, ha criticat l’absència de Portabella, i el portaveu del govern, el socialista José Cuervo, ha retrucat que el pregoner no era escollit per criteris lingüístics, sinó pel relleu que tenia.
Nou dies de festa
El programa de la festa major de Barcelona inclou 800 activitats i 183 concerts. Entre els intèrprets dels concerts hi ha Ojos de Brujo, Antònia Font, La Caja de Pandora, la Salseta del Poble Sec, El Canto del Loco i Papa Wemba. Quant a les activitats, la major part es faran al parc de la Ciutadella. També es proposa una gran cercavila, amb colles de tot el país. Com a cloenda, hi haurà un uns focs musicals.
L’ajuntament ha organitzat dispositius especials de neteja, de seguretat (amb més de dos mil agents) i de transport públic. El metro funcionarà les vint-i-quatre hores durant el cap de setmana i hi haurà autobusos llançadora als actes de masses.
Enllaços
Avui: Elvira Lindo, article de Marçal Sintes (21-9-06).
Llista de les noranta entitats adherides al manifest contra el pregó.
Programa d’actes de la Mercè.
El Punt: Elvira Lindo treu ferro a la polèmica creada perquè farà el pregó de la Mercè en castellà.
Dispositiu especial de transport públic.