Commoció al valencianisme per la pèrdua de Toni Mestre

  • L’incineren demà dissabte a les 10 del matí al Tanatori de València

VilaWeb

Redacció

28.07.2006 - 12:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest matí s’ha mort el periodista Toni Mestre a causa d’un càncer. Tenia 63 anys. Mestre deixa enrere una llarga trajectòria professional al servei de la llengua i la cultura catalanes al País Valencià. Va ser ell qui va fer la primera emissió en català a la ràdio valenciana. Mestre serà recordat per una actitud personal crítica a l’hora d’exercir el periodisme i pel seu compromís amb els valors democràtics i amb el valencianisme.Toni Mestre va nàixer a València, però es considerava ‘fill lingüístic de la Marina’, del poble d’Altea, on passava els estius quan era menut.

De dalt a baix

Va ser guionista i presentador del programa ‘De dalt a baix’, primer programa en valencià a la ràdio pública (Ràdio Peninsular, RNE), que es va iniciar sota el franquisme i que es va mantenir amb diverses interrupcions fins als anys 80. En els seus programes va difondre la Nova Cançó durant la transició, emetent cançons d’Els Pavesos, Lluís el Sifoner, Paco Muñoz o Lluís Miquel, a més de Raimon, Ovidi Montllor, Marina Rossell, Lluís Llach, Pau Riba, Maria del Mar Bonet o Joan Manuel Serrat. Paral·lelament a la seva tasca periodística, Mestre escrivia poemes i cançons.

El programa va reaparèixer posteriorment amb un altre nom: ‘Ara i ací’. Tenia cobertura sobre tot el territori valencià i va crear escola. Després, Toni Mestre va ser ‘condemnat’ a llegir els butlletins horaris en castellà, fins que va decidir jubilar-se, als 58 anys, el febrer de 2001. Darrerament col·laborava a mitjans com L’Avanç i Levante.

El 5 de novembre de 2005 va protagonitzar, amb la seva parella, el primer casament entre persones del mateix sexe a l’Ajuntament de Bocairent.

Premis

L’any 2001, la Generalitat de Catalunya li va atorgar el Premi Nacional de Radiodifusió. I el passat mes de juny va rebre un premi pel seu suport a la música en valencià en la festa dels Premis Ovidi Montllor que es va fer a València.

Amics

El cantant Paco Muñoz ha destacat en una conversa amb VilaWeb la influència de Toni Metsre en la recuperació de la llengua, les tradicions i els costums valencians. De fet, va ser Mestre qui el va animar a començar a cantar i qui li va presentar Ovidi Montllor. També és ell l’autor de la lletra de la cançó ‘Què vos passa valencians’, que ben aviat es va convertir en un himne. Muñoz té innombrables records de Toni Mestre: de quan el PSOE el va marginar a Ràdio Nacional, del disc de nadales en valencià, de les correccions lingüístiques que li feia, de les lletres de cançons que li enviava… D’aquestes, en destaca una cançó d’amor a la ciutat que més estimava, València, anomenada ‘Passeges la ciutat’. Muñoz canta avui a Museros per a xiquets i li pensa dedicar el concert al seu amic Toni Mestre.

Diego Gómez, president de la Federació Escola Valenciana, recorda la participació activa de Toni Mestre en la inauguració del Congrés que van fer ara fa quatre anys. Gómez destaca que Mestre sempre ha estat al costat de la recuperació del valencià en el món educatiu i la seva col·laboració amb els mestres a l’hora de publicitar el valor de l’idioma a l’escola en els seus programes de ràdio.

Partits polítics

Entre els partits polítics, Esquerra Republicana del País Valencià ha fet públic un comunicat en què expressa el seu condol per la mort de Mestre i el qualifica de patriota insubornable i de persona compromesa amb els ideals de l’esquerra, el País Valencià i els Països Catalans. També el secretari general del Bloc, Enric Morera, ha dit que avui ‘hem perdut una gran personalitat’ i ha expressat la seva solidaritat i afecte a familiars i amics.

Enllaços
Mail obert de Vicent Partal (07.11.05).
Article de Toni Mestre sobre el català/valencià.
Poemes de Toni Mestre.
Retrat publicat a El País el 2001.
Una altra mala notícia: post al bloc d’Àngel Canet Català
La Mort, insistent: post al bloc de Josep Albinyana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem