18.01.2006 - 06:00
El 1906 fou un any excepcional en la història cultural i política del país: Eugeni d’Ors estrenava el ‘Glosari’, Josep Carner publicava ‘Els fruits saborosos’, Miquel Costa i Llobera feia conèixer ‘Horacianes’, Enric Prat de la Riba editava ‘La nacionalitat catalana’, naixia Solidaritat Catalana, i l’Ateneu Barcelonès, fundat el 1872, es traslladava al Palau Savassona del carrer de la Canuda, la seu actual. Per tot això comença l’Any Ateneu.Inauguren aquest Any Ateneu la conferència: ‘El 1906 en la història de l’Ateneu Barcelonès i de Catalunya’ a càrrec del catedràtic d’història contemporània, Jordi Casassas, i la presentació de l’Any Ateneu a càrrec del comissari de l’esdeveniment, Joaquim Coll.
Oriol Bohigas, president de l’entitat, parla del 1906 com d’un any transcendental per a la història de la Catalunya moderna, perquè marca la reafirmació nacional del país, tant en l’àmbit polític com en el cultural. I en aquesta transformació, l’Ateneu hi va tenir un paper actiu: ‘Per això ara volem refundar l’Ateneu, perquè torni a engegar un període d’intervenció en la vida pública i cultural’.
A més de la setantena d’activitats programades (amb col·loquis, recitals, concerts, lectures i debats), Bohigas ha destacat la reforma de la biblioteca: ‘Serà la biblioteca antiga més moderna que existeixi, i preservarà el caràcter que va imprimir-hi l’arquitecte Jujol quan la va fer. El president ateneista també ha recordat que es publicarà una nova ‘Història de l’Ateneu’, escrita per un grup d’historiadors dirigits per Jordi Casassas. Aquest equip ha passat un any investigant a l’arxiu de l’entitat.
Enllaços
Més informació: VilaWeb Lletres