Els mots de quan els pagesos eren pagesos

  • Miquel Pont publica 'Vocabulari del pagès', un diccionari personal il·lustrat

VilaWeb

Redacció

27.09.2005 - 20:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de publicar ‘Les feines de la vella pagesia’ (2000) i ‘Calendari dels vells oficis’ (2002), Miquel Pont (Cervera, 1936) presenta ara ‘Vocabulari del pagès’. L’autor coneix bé aquest món, ja que ha estat pagès tota la vida. Assegura que la pagesia ja no existeix, es va acabar als anys seixanta, que ara són empresaris agraris. Pont, un home nostàlgic de la pagesia d’abans (‘vivíem més feliços que ara’, ha dit) s’ha dedicat durant anys a recollir mots que fan referència al món de la pagesia i que en bona part es troben en desús i es perden (perquè ja no es treballa de la mateixa manera). Ara els ha aplegat en aquest volum. Paraules com ‘estaquirots’ (cadascuna de les barres de fusta llargues i acabades en punta que es posen verticals a les estabeneres del carro); ‘estabenera’ (costats o baranes laterals del carro); ‘boïc’ (munt de llenya seca i brossa coberta de terra que hom crema i n’escampa la cendra com a adob ric en sulfat potàssic)… A més, l’autor s’ha dedicat a buscar fotografies o il·lustracions de les entrades d’aquest peculiar diccionari, aportació molt útil que l’ha dut a visitar i consultar museus, masies i col·leccions privades.

Albert Turull i Maite Puig s’han encarregat de posar en solfa filològica els mots i les definicions que hi apareixen. Turull ha explicat que han donat precisió científica al diccionari, però amb la voluntat de que no es notés. S’han basat en les obres de referència fonamentals, sobretot el Diccionari català-valencià-balear d’Alcover i Moll, però també el diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans o el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de Joan Coromines. Tanmateix, Turull assegura que ‘Vocabulari del pagès’ fa algunes noves aportacions, perquè ‘ni tan sols es troben recollides a l’Alcover-Moll’. El filòleg també ha explicat que van fer una espurgada de mots que no eren propis de la pagesia, com ara els d’estris de fumar, i que això fa pensar en un quart volum, que englobaria elements d’un altre temps.

‘Vocabulari del pagès’ és coeditat per Proa (que també ha publicat els altres dos), el departament d’Agricultura i el Museu Comarcal de Cervera. L’editor de Proa, Isidor Cònsul, ha explicat que de cara a Nadal aplegaran en un pack els tres llibres amb el títol ‘Triologia de la vida pagesa’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem