10.05.2005 - 20:36
Coincidint amb els seixanta anys de la fi de la Segona Guerra Mundial i l’alliberament dels camps de concentració nazis, ha aparegut el llibre de la historiadora Rosa Toran, ‘Els camps de concentració nazis. Paraules contra l’oblit’ (Edicions 62) i també es pot trobar la traducció del treball d’investigació periodística ‘Auschwitz. Els nazis i la Solució Final’ (Columna) del periodista de la BBC Laurence Rees.
Rosa Toran, historiadora i membre de l’Amical de Mauthausen, ha escrit una obra didàctica, adreçada a un públic ampli que, com diu en la presentació el conseller primer del govern de la Generalitat, Josep Bargalló, ‘respon a un deure moral profundament assumit: la lluita contra l’oblit’. L’historiador Josep Fontana hi insisteix en el pròleg: ‘Hi ha massa signes que mostren que la brutalitat dels camps pot renovar-se si es donen les condicions adequades, que la gent comuna s’acostuma a la violència i al crim si se li planteja des de dalt com una abligació patriòtica, racial o religiosa. (
) Ens cal aprendre que el genocidi nazi no és un fenomen estrany i llunyà, sinó un exemple d’una amenaça que no hem aconseguit d’assegurar-nos que no tornarà a passar. Ens cal per això seguir llegint i seguir informant-nos i, sobretot, reflexionar molt més, i actuar en conseqüència’. Rosa Toran ressegueix el fil històric des de les raons de l’ascens del nazisme fins als judicis de després de la guerra. Toran dóna veu a escriptors i altres testimonis que han deixat escrits sobre els camps i l’Europa en guerra, i s’ha centrat en especial en la tragèdia dels republicans catalans i espanyols que van lliutar contra el nazisme en terres franceses.
El periodista Laurence Rees fa quinze anys que investiga sobre el nazisme. En el llibre ‘Auschwitz. Els nazis i la Solució Final’ no només utilitza la documentació apareguda en els últims anys (Fontana al llibre de Rosa Toran cita una dada que apareix en la investigació de Rees: ‘El 85% dels membres de les SS que van treballar a Auschwitz no van rebre cap mena de sanció, no es penedeixen del que van fer ni creuen necessari excusar-se amb l’argument de que complien ordres’) sinó que ha fet més de cent entrevistes als supervivents i als seus botxins. Aquest llibre es considera el primer relat complet de la història d’Auschwitz.
Qui vulgui conèixer el fets del final de la Segona Guerra Mundial des del testimoni d’un dels polítics protagonistes d’aquest conflicte bèl·lic, ja és a les llibreries el segon volum de les memòries de Winston S. Churchill, ‘La Segona Guerra Mundial’ (L’Esfera dels Llibres), que explica els fets que va viure Churchill a partir del 7 de desembre de 1941 i fins el 26 de juliol de 1945, amb un epíleg que abarca els anys 1945-1957.
I pels qui volen entendre millor què passava a Alemanya un anys abans de l’adveniment del nazisme, just després de la primera guerra mundial, poden llegir ‘La revolució alemanya 1918-1919’ (Edicions de 1984) de Sebastian Haffner. El periodista és conegut pels seus anàlisis lúcids dels fets contemporanis, en aquest cas, l’amagada revolució socialdemòcrata alemanya del 1918-1919.