ELS DOSSIERS DE VILAWEB ONTINYENT

 

El 23-F a la Vall d'Albaida

 

 

 

 

Nit de ràdio i telèfon

El 23-f d'un estudiant valldalbaidí a València

 

per Lluís Miquel Segrelles

 

 

         Aquella setmana hi havia exàmens. Dels quatre del pis, Joan Carles s’havia quedat a Beniatjar i Josep encara no havia vingut de l’Ènova. Només hi érem Blai, que preparava oposicions de mestre, i jo, que estudiava Magisteri. Vivíem a un pis llogat del carrer Portal de Valldigna, al barri del Carme, a escassos metres del carrer de Serrans i del Palau de la Generalitat.

Aquella vesprada del dilluns 23 de febrer de 1981, estudiàvem. De sobte Blai, ix com una fona de la seua habitació amb un transistor a la mà.

-Ho has sentit? Açò és un colp d’estat!

Efectivament, ho era. Escoltàrem embovats la ràdio: el ban de Milans, les marxes militars, ... intentàrem agafar emissores més llunyanes. Res.

Després de comentar-ho amb el veïnat, tots gent d’edat avançada, la veritat és que se’ns venien al damunt els més negres presagis.

Decidírem eixir al carrer a buscar una cabina telefònica des d’on cridar a casa, per tranquil·litzar més que res. Primer ho vam intentar des d’una que hi havia enfront mateixa de l’entrada de la Generalitat. Mentre repetíem una i altra vegada el repertori de números contemplàrem com els policies militars ocupaven les portes del Palau, passaven els cotxes enfurits, entraven i eixien els militars de cas blanc, sense parar.

Després de l’infructuós intent decidírem provar sort a una altra. No sé si anàrem a l’antiga plaça de Saragossa (ara de la Reina). Al final, des d’un telèfon de la plaça de la Mare de Déu aconseguírem parlar. Aleshores no hi teníem a Montaverner telèfons automàtics i cridàvem a la centraleta. Maria, la telefonista, era veïna nostra. Quan li vaig explicar la comanda, la dona se’m va posar a plorar. Tenia motius: de família “roja” i amb un fill a Melilla, fent la mili. Com va poder em va dir que me ens anàrem corrent al pis.

En aplegar a la finca recorde que vam pujar a casa d’un matrimoni major, ell catedràtic de Belles Arts. Tenien televisor, però crec que, com ara ocorre per altres motius, la informació brillava per la seua absència. No sé si vam aplegar a vore el missatge del rei, o si el vam escoltar per ràdio.

Els nervis no ens deixaven dormir.

L’endemà, de bon matí vaig agafar l’autobús. Un autobús que habitualment estava de gom a gom només tenia ara tres o quatre ocupants, que ens miràvem amb desconfiança i estranyesa.

En arribar a les aules prefabricades de la Fonteta de Sant Lluís només hi érem els de la meua classe: carregats amb transistors. El professor de Didàctica de la Literatura, conegut per les seues posicions opusdeístiques, no va fer cap comentari.

Quan vaig tornar a Montaverner ma mare em va contar la seua experiència: la vesprada del 23 de febrer tenia torn de visita a cal metge, però aprofitava l’estona ocupada a casa fent cistelles, allò que els muntavernins diem ‘sarga’. Va escoltar per la ràdio l’incident del Congrés i, inquieta, va acudir a la visita, on ningú n’era sabedor encara.

A finals del mateix curs recorde que eixírem una nit de sopar. Anàvem en el 2 cavalls de Josep Maria i de sobte, en aplegar a un cantó un gran soroll ens va detindre: passaven tancs. La primera reacció va ser d’inquietud, però ens vam tranquil·litzar en veure que els canons anaven embolicats i cap a darrere. Aquella nit no anaven a pegar ni colp.

Ara, passats els anys, encara tenim a la memòria uns fets, la gravetat dels quals potser ara els sabem calibrem millor, encara que no endevinem les recialles que, sense triomfar, ha tingut.

Si les coses s’hagueren torçut possiblement el missatge que ara esteu llegint hauria d’haver sigut escrit amb tinta invisible, o l’hauríeu de llegir des de la clandestinitat.

Quan aquests dies, vint anys després, puc llegir Joan Francesc Mira, que els diu “ineptes” als colpistes bananers de mostatxo ensabonat, no puc deixar d’alegrar-me de la ineptitud d’aquests salvapàtries que ningú necessita ni demana. I alhora em preocupen els tics d’alguns polítics actuals que no han passat cap examen de democràcia mai, i que ara es permeten defendre obertament criminals d’ací i d’allà. I sense vergonya, per a més inri d’aquesta democràcia. Com si tingueren encara raó.

 

La Vall d’Albaida, 23 de febrer de 2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOSSIER

23-f a la Vall d'Albaida

 

DOCUMENT

Benicadell:

testimoni del 23-F a la Vall d’Albaida en 1981

 

ARTICLES

 

 

Fa ja 20 anys, o només fa 20 anys? per Ramon Juan Revert

 

23 de febrer de 1981 en Aielo de Malferit per Joan Bravo i Maria Chapí

 

El meu 23-F per Clara Guerola

El dossier de VilaWeb

 

La teua opinió