Europa press
Presenten el llibre 'Productes de la terra', un inventari elaborat per la Universitat de Barcelona
13:2107.10.2003
BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)
El Palau Robert de Barcelona ha estat aquest matí l'escenari de la
presentació del llibre 'Productes de la Terra', un inventari elaborat
per la Universitat de Barcelona (UB) on es recull la "gran varietat i
riquesa dels productes agroalimentaris típics de la cultura rural
catalana".
Els encarregats de presentar el llibre han estat el conseller
d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, i el catedràtic i
membre del grup d'estudis alimentaris de la UB, Antoni Riera, ja que
l'estudi és fruit d'un conveni entre la Generalitat i la Universitat
de Barcelona.
En concret, l'encarregat d'elaborar l'inventari 'Productes de la
Terra' ha estat l'equip d'investigació dirigit pel doctor Jesús
Contreras i Hernández, del Grup Estudis Alimentaris (GEA).
La publicació neix amb l'objectiu de protegir i preservar el
patrimoni etnoalimentari de Catalunya i servir d'eina de
desenvolupament rural, ja que pot millorar la comercialització
d'aquests productes. A més, aquest llibre pot contribuir a ser un
atractiu turístic de les diferents comarques de Catalunya.
Durant la presentació del llibre, Antoni Riera ha recordat que es
tracta de productes "de qualitat i tradicionals amb un alt valor
cultural i simbòlic", dels quals és important "respectar-ne la
tradició però a la vegada contribuir a la distribució i innovació".
El conseller Josep Grau ha destacat la "gran diversitat i
complexitat de la producció agroalimentària catalana" assegurant que
"es produeix de tot i de qualitat". Grau ha agraït també la
publicació d'aquest llibre perquè "ajuda al manteniment i potenciació
de la producció alimentària al país".
En el llibre hi ha 240 productes agroalimentaris "amb personalitat
i denominació pròpia" agrupats en set espais geogràfics amb una
història i cultura comunes respecte de l'elaboració. Aquestes zones
són els Pirineus, les comarques gironines, les comarques de Ponent,
centrals, les comarques metropolitanes, tarragonines i les de les
Terres de l'Ebre.
Una altra classificació dels productes que s'elaboren en diferents
parts de Catalunya és la que els agrupa en un mateix capítol sota
tres categories: embotits, formatges i productes relacionats amb el
pa i la pastisseria. Finalment, l'últim capítol està destinat a les
denominacions d'origen de vins i caves.
Resum
-
Última Hora
-
Espanya
-
Món
-
Economia
-
Cultura
-
Societat