Europa press

Logo ep

    Uns 1.000 estudiants i treballadors de la UPC marxen contra els acomiadaments

    15:2225.04.2013

    BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

    Uns 1.000 estudiants i treballadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s'han manifestat des de les 11.00 hores d'aquest dijous pel centre de Barcelona i fins a les 13.30 hores, quan han acabat la marxa davant de la Generalitat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on han estat uns 30 minuts.

    Han protestat contra l'acomiadament de més de 300 treballadors, entre interins de personal d'administració i servei (PAS) --87-- i professors associats --250, segons els sindicats--, previstos per la retallada del 10,9% del pressupost del 2013, i han clamat per una "educació pública i de qualitat".

    Amb crits de 'No permetrem els acomiadaments', 'Giró dimissió' i 'Giró dictador', que es dirigien al rector del centre Antoni Giró, els manifestants han avançat sota la pancarta 'Treballadors i estudiants units i endavant' i, han sumat manifestants al passar per l'Escola d'Enginyeria al carrer Urgell i per la Universitat de Barcelona (UB), situada en Gran Via.

    El portaveu de la Coordinadora d'Assemblees de Facultats (CAF) de la UPC, Álvaro González, ha declarat a Europa Press que han convocat la manifestació per la vaga de quatre dies a la UPC contra la retallada d'11 milions d'euros en el capítol de personal.

    "Estem aquí per manifestar-nos en contra d'aquestes retallades, a més de per fer valer la democràcia universitària", ha afirmat, ja que els estudiants han aconseguit congregar suficients firmes per forçar un claustre extraordinari que decidirà si avançar les eleccions a rector el 17 de maig.

    Així, s'ha referit al Consell de Govern d'aquest dimecres que, per 28 vots a favor i 23 en contra, va frenar la modificació de la Relació de Llocs de Treball (RPT) que havia d'aprovar les amortitzacions dels interins afectats, el que aquest dilluns haurà de passar pel Consell Social.

    Per aquesta raó, la interina Aina Llunas, ha relatat en declaracions als mitjans que si el Consell Social no ho ratifica "l'autonomia universitària es desmuntarà i anirem a una intervenció directa", ja que aquest òrgan està format per tres membres de l'equip rector, un del PAS, un PDI i un estudiant, a més de nou membres d'empreses escollits directament per la Generalitat.

    Llunas ha subratllat que mantindran l'ocupació del rectorat --van començar fa 16 dies-- perquè els llocs de treball encara estan en risc.

    OCUPACIÓ DEL RECTORAT

    En aquest sentit, González ha destacat que paralitzar part dels acomiadaments ha estat possible gràcies a l'ocupació i a les mobilitzacions al carrer i ha instat a continuar treballant per tirar el rector i "restablir una universitat pública sense acomiadaments"

    Els universitaris han avançat ràpidament pels carrers barcelonins de Rosselló i Gran Via, i han baixat per les Rambles, desviant-se pel carrer Ferran que desemboca a la plaça Sant Jaume, on han continuat cridant consignes com 'Alerta Convergència, se'ns acaba la paciència'.

    La Generalitat estava blindada per tanques i nou agents dels Mossos d'Esquadra, a més de diverses dotacions d'antiavalots aparcada als carrers adjacents, que no han calgut perquè la protesta ha estat pacífica.

    Han acabat amb una 'performance' consistent en creus negres de cartró que han estès a manera de cementiri com metàfora de la situació de la "precària" situació de la universitat pública, especialment per l'increment del 66% de la matrícula, segons la renda familiar de l'alumne.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies