Europa press
La Generalitat rebutja una ILP per blindar els pagaments a ancians amb dependència severa
12:5914.04.2013
BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)
La Generalitat ha emès un informe desfavorable per a la tramitació d'una iniciativa legislativa popular (ILP) perquè el Govern prioritzi per llei els pagaments a ancians amb gran dependència institucionalitzats en els seus pressupostos i no pugui repetir impagats de concerts com els del juliol, de 70 milions d'euros, que encara no han estat sufragats.
L'informe negatiu que ha transmès el Govern a la Mesa del Parlament, al qual ha tingut accés Europa Press, destaca que l'aprovació d'aquesta ILP "comportaria un augment de despeses al pressupost vigent", per la qual cosa no es mostra conforme a la seva tramitació.
Aquesta iniciativa social ha estat presentada al Parlament per l'Associació Catalana de Directors de Centres d'Atenció a la Dependència Gerontològica (Ascad) el passat 5 de març, i ara la Mesa de la cambra ha d'admetre-la o no a tràmit d'acord amb criteris jurídics.
Els directors de residències pretenen blindar per llei els pagaments als ancians que tenen el màxim grau de dependència --grau 3, nivells 1 i 2--, entenent que representen "una de les baules més febles de la societat, pel que hauria de ser una prioritat protegir els seus drets bàsics", segons ha explicat a Europa Press el vicepresident d'Ascad, Iñaki Anton.
Però el Govern al·lega en el seu informe que "en cas de falta de crèdit en el pressupost, caldria un suplement de crèdit o un crèdit extraordinari", el que, segons l'Executiu català, podria tenir efecte en els comptes d'aquest any.
Un dels requisits perquè una ILP sigui admesa a tràmit per la Mesa del Parlament és que la iniciativa no tingui un impacte directe en els pressupostos de la Generalitat de l'any vigent, la qual cosa, segons el Govern, no ocorre en el cas de la proposta dels directors de residències.
L'informe subratlla que l'Estat ha reduït la seva aportació a llei de dependència a Catalunya fins a 206 milions el 2013, mentre que l'any anterior va aportar-ne 243, tot i que inicialment s'havia compromès a abonar-ne 275, fet que suposa "un gran esforç" per a la Generalitat, que ha de compensar aquesta tendència amb recursos propis.
MARGE DE MANIOBRA
L'Executiu català també al·lega en el seu informe que la ILP proposada pels directors "comportaria l'establiment d'una nova restricció en el marge de maniobra amb el qual es pot actuar en la gestió de la tresoreria", el que podria suposar haver de pagar abans els concerts socials que les nòmines dels funcionaris.
"El Govern ha de valorar cada mes les prioritats de pagament d'acord amb les obligacions legals i els compromisos existents", afegeix el document, que afirma que el fet que el pagament de les prestacions a grans dependents sigui molt important no significa que calgui imposar-ho per llei.
El text conclou que "les prioritats que se segueixen en els pagaments prioritzen, en primer lloc, les obligacions financeres", que van seguides de les nòmines i, en tercer lloc, dels compromisos amb el sector social amb caràcter finalista.
"DELICTE TÀCIT"
Per a Antón, els arguments que utilitza el Govern per rebutjar la ILP suposen "un delicte tàcit", ja que l'Executiu admet que les partides pressupostades per atendre grans dependents podran destinar-se a pagar altres coses si hi ha tensions de tresoreria.
"És inconcebible que el Govern rebutgi blindar aquests pagaments essencials i prioritzi les nòmines i els crèdits", ha criticat Antón, que ha confiat que finalment la Mesa del Parlament admeti a tràmit la proposta la setmana que ve.[FIN]
Resum
-
Última Hora
-
Espanya
-
Món
-
Economia
-
Cultura
-
Societat