Europa press

Logo ep

    Resum 10-J.- Més d'un milió de ciutadans prenen Barcelona per reinvindicar Catalunya com a nació

    22:5910.07.2010

    Un grup d'independentistes increpa Montilla i un altre s'encara a Duran

    BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

    Més d'un milió de ciutadans han sortit al carrer aquest dissabte per expressar el seu malestar i indignació per la retallada de l'Estatut en mans del Tribunal Constitucional i han inundat el centre de Barcelona en una marxa històrica amb 'senyeres', 'estelades' i pancartes amb lemes com 'Som una nació'.

    Un milió cent mil persones, segons la Guàrdia Urbana, i un milió i mig, segons Òmnium Cultural --entitat organitzadora--, s'han manifestat contra la retallada del text i en defensa de Catalunya com a nació, pels carrers de la capital catalana i en un ambient molt calorós.

    Han abundat les proclames per la independència de Catalunya al llarg de tota la marxa, i en diverses pancartes es podien llegir lemes com 'La nostra sentència és la independència' i 'Adéu Espanya'.

    Per a la Generalitat, aquesta xifra de participació, que ha valorat de manera molt positiva, evidència que Catalunya és "un poble dolgut, ferit i indignat" amb una sentència "impròpia i injusta".

    La marxa va arrencar bastant puntual, passades les 18 hores, però ha avançat molt lentament a causa de a la gran afluència de manifestants que s'havien col·locat davant de la capçalera.

    Al front, darrere d'una gran 'senyera' de 250 metres quadrats flanquejada als costats per pancartes que resaven 'Som una nació; Nosaltres decidim', van caminar el president de la Generalitat, José Montilla; el del Parlament, Ernest Benanch, al costat dels expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i els expresidents del Parlament, Heribert Barrera i Joan Rigol.

    A la seva arribada, Montilla ha estat rebut per alguns manifestants situats en primera línia al crit de 'Independència' i càntics independendistes. La manifestació va transcórrer sense incidents, si bé el mateix Montilla va haver de ser escortat després de dissoldre's la capçalera, a l'altura de Gran Via, quan un grup d'independentistes el va increpat. El president va entrar a la Conselleria de Justícia i pocs minuts després va abandonar l'edifici en el seu cotxe oficial.

    El conseller d'Interior, Joan Saura, va minimitzar aquestes esbroncades i els va contraposar a les "moltes felicitacions i agraïments" que també ha rebut el líder del Govern.

    A més, Saura ha advertit al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que la manifestació és "un missatge que el TC no pot retallar el que es va pactar amb ell", i l'ha emplaçat a refer el pacte de l'Estatut.

    L'altre increpat ha estat el líder d'UDC i president de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, quan un grup de manifestants independentistes s'ha encarat amb ell, i fins i tot una persona va intentar posar-li una gorra davant de la cara.

    RES SERÀ IGUAL

    El denominador comú de la marxa ha servit per dir alt i clar al Tribunal Constitucional que després de la sentència hi ha un abans i un després i que la sentència canviarà el curs de les coses. En aquesta interpretació sí han coincidit partits que han recolzat el 10-J, agents socials i entitats, deixant enrere la polèmica viscuda als últims dies sobre com calia encapçalar la manifestació.

    El president de CiU, Artur Mas (CDC), que es va mostrar emocionat per la gran participació, ha assegurat que la gent està disposada a sortir al carrer en defensa dels ideals de Catalunya", mentre que el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha afirmat, que "el següent pas és el dret de decidir en tot, sense límits ni limitacions".

    Pel líder d'ERC, Joan Puigcercós, la manifestació ha estat "un èxit clamorós" que ha demostrat que la ciutadania ha dit no a l'Estatut i sí a la independència.

    Per la seva banda, la consellera de Justícia de la Generalitat, Montserrat Tura (PSC), ha afirmat que és "emocionant" veure com un poble es manifesta de manera unida. "El protagonista és el poble de Catalunya", ha subratllat.

    SUPORT D'AGENTS SOCIALS

    Dirigents de patronals i sindicats catalans han secundat la marxa al costat de centenars d'entitats socials. "Que se'ns escolti unitàriament; som molta gent dient gairebé les mateixes coses, per la qual cosa cal tenir-nos en compte", ha dit el president de Foment del Treball, Joan Rosell.

    El president de Pimec, Josep González, considera demostrat que els catalans estan units en contra de la sentència, "per la tardança i per l'intervencionisme". També han acudit el president de Cecot, Eusebi Cima, i el de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls.

    Per la seva banda, el secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha dit que el Govern deu "escoltar i aprendre per emprendre iniciatives i recuperar l'Estatut"; i el de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha afirmat que la sentència fa evident "el difícil" encaix de Catalunya i Espanya.

    Entre els manifestants també es va poder veure al cantautor Lluís Llach; els escriptors Jaume Cabré i Isabel-Clara Simó; el filòsof Josep Maria Terricabras; el sociòleg i director de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner; l'actor Toni Albà, i la cantant Núria Feliu.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies