Europa press
Activistes clamen contra els desnonaments amb 'Vides Hipotecades'
17:1104.04.2012
BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)
Els activistes i investigadors Ada Colau i Adrià Alemany han publicat el llibre 'Vides hipotecades' (Angle Editorial) per criticar el desemparament de famílies afectades per les execucions hipotecàries, que superen les 330.000 a Espanya des del començament de la crisi el 2007.
Amb l'objectiu de defensar el dret a l'habitatge i relatar una "experiència col·lectiva", com ha destacat Colau aquest dimecres en roda de premsa, el llibre consta de tres parts diferenciades, la primera de les quals analitza l'origen de la crisi i arrenca amb l'esclat de la bombolla immobiliària.
Segons el llibre, les entitats financeres van permetre que milers de famílies s'hipotequessin dissenyant un sistema d'incentius que premiava els agents comercials que aconseguissin col·locar al mercat el màxim nombre d'hipoteques, i les conseqüències han recaigut sobre les pròpies famílies en forma de "pagaments tota la vida i exclusió social", ha lamentat Alemany.
"Moltes famílies s'incorporen al registre de morosos impedint que refacin les seves vides i segueixin endavant", ha concretat Alemany, qui ha explicat que aquest llibre intenta analitzar el paper que han jugat les administracions públiques durant la crisi.
Una segona part explica el costat positiu, que es fonamenta en la reacció de la població i les campanyes de moviments com el de Plataforma Afectats per la Hipoteca (PAH), que ja ha aconseguit paralitzar 200 desnonaments i va ser fundat pels dos autors del llibre.
Amb més de 60 plataformes per tot l'estat, la PAH vol modificar la llei per regular la dació en pagament perquè el deute quedi liquidat si el banc executa la hipoteca i es queda amb l'habitatge, "defensant-la només en els casos de residència única i habitual", com succeeix en altres països de la Unió Europea i els Estats Units, ha precisat Colau.
Abans que res, el llibre és "valent", segons l'editor Toni Quero, perquè qüestiona amb dades algunes realitats que estan arrelades a la societat i assenyala als responsables de l'actual situació.
El problema denunciat no es limita al dret a l'habitatge, sinó que abraça també la "falta de democràcia real" davant de la que Colau ha reivindicat la desobediència social, considerant que a vegades cal infringir algunes lleis amb tal de defensar alguna cosa més important com són els drets humans.
L'última part del llibre se centra en la descripció concreta de la regulació de les hipoteques defensant que és una "obligació dels estats donar indicadors per afrontar un desnonament", tot i que no ho facin.
DÈFICIT D'INFORMACIÓ
Els autors han recollit una sèrie de consells i recursos útils sobre el que cal fer en cada fase del procediment del desnonament, ja que el dèficit d'informació és un problema que permet a les entitats financeres "jugar amb la ignorància de la gent i intentar criminalitzar als quals no poden pagar les seves hipoteques", ha afirmat Colau.
Un d'aquests consells és "no passar gana ni deixar de pagar l'escolarització dels fills per poder pagar la hipoteca".
Colau es pregunta "com és possible que una societat democràtica estigui ajudant les entitats financeres a desallotjar famílies en lloc d'invertir en sectors més necessitats", i assegura que aquesta és una història de present i de futur perquè encara queda molt a fer.[FIN]
Resum
-
Última Hora
-
Espanya
-
Món
-
Economia
-
Cultura
-
Societat