Europa press
El govern de Trias ratifica l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva impulsat el 2006
16:3016.03.2012
Ajuntament i 472 entitats aproven una declaració per a una estratègia anticrisi conjunta
BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)
La quarta tinenta d'alcalde de Barcelona i responsable de Qualitat de Vida, Maite Fandos, ha ratificat aquest divendres el compromís del Govern municipal que encapçala Xavier Trias (CiU) amb l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.
Ho ha fet davant de representants d'entitats socials, i del seu antecessor com a responsable municipal de polítiques socials, Ricard Gomà (ICV-EUiA), en l'aprovació per part de l'Ajuntament i 472 entitats de la declaració 'Barcelona s'uneix per afrontar la crisi social'.
"La feina anterior la continuarem", ha garantit Fandos, qui ha subratllat la rellevància de l'Acord i que, més enllà dels recursos públics, s'aposti per treballar en xarxa i buscar recursos privats per la inclusió i lluitar contra la vulnerabilitat.
El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Jordi Roglà, ha felicitat Fandos i Gomà perquè es pugui seguir "amb la mateixa participació de totes les entitats i grups" després de sis anys d'Acord --ha començat el 2006-- i malgrat el canvi de govern.
Ha destacat que aquest any "la crisi ha començat a aprimar el coixí social i familiar", de manera que gent que abans aportava diners a Càritas ara són beneficiaris, davant del que ha ressaltat la necessitat d'unir esforços.
També ho han defensat Antònia Giménez (Creu Roja); Pepín de la Rosa (Col·legi d'Educadors i Socials de Catalunya), que ha llegit la declaració; i Toni Codina (Taula del Tercer Sector Social), qui ha advocat per la implicació de tota la societat, com Fandos, que ha demanat la col·laboració ciutadana.
NOU PLA D'INCLUSIÓ
Fandos ha dit que ultimen amb les entitats el nou Pla per la Inclusió Social 2012-15, que espera que l'Ajuntament aprovi abans de l'estiu, i que, segons la declaració, ha de servir de base per impulsar l'estratègia conjunta de millora de la situació social.
El text adverteix que hi ha 36.085 barcelonins en atur que no cobren prestació, un 7% més que fa un any, i s'amplien les desigualtats, de manera que el 20% de la població amb nivell econòmic més alt obté 5,26 vegades més ingressos que el 20% amb la renda més baixa: abans de les crisis, el 2007, ja era de 4,97 vegades.
Davant d'això, les inversions socials s'han demostrat eficaces, i la taxa de risc de pobresa se situa al 36,8% de la població abans de les transferències socials, i al 17,2% després de les ajudes, que l'Ajuntament ha augmentat un 8%.
Fandos ha explicat als mitjans que el nou Pla d'Inclusió ha de preveure polítiques per als 'sense sostre', i ha de planificar més equipaments per atendre'ls i assegurar que tinguin una sortida després amb pisos d'inclusió.
Ha afegit que han de treballar més en la inclusió dels immigrants, ara que ha quedat enrere l'època que arribaven massivament i que es van dedicar a la seva acollida, i aconseguir la universalització de l'atenció domiciliària d'ancians.
Amb tot, Fandos aposta per veure la política social no només com a despesa sinó com a promoció econòmica i sector generador de riquesa que crea nous llocs de treball --amb el que es prepara per a l'escenari postcrisi-- i que és innovador, amb dispositius com un que avisa de si la persona atesa menja, perquè detecta si obre la nevera.[FIN]
Resum
-
Última Hora
-
Espanya
-
Món
-
Economia
-
Cultura
-
Societat