Europa press

Logo ep

    Professors i universitaris donaran una carbassa a Mas en la inauguració del curs

    17:0303.10.2011

    BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

    Professors, alumnes i personal d'administració i serveis (PAS) regalarà al president de la Generalitat, Artur Mas, una carbassa en la inauguració del curs universitari 2011-2012 aquest divendres a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

    En roda de premsa, el president de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup), Xavier Domènech, ha explicat que li faran aquest regal al president per protestar contra les retallades en universitats per al 2012 i per remarcar-li que "basta de la broma de dir que es farà més amb menys, perquè s'està fent menys amb menys", ha explicat.

    Amb això, la Pudup ha convocat una assemblea de totes les universitats aquest dissabte a la plaça Universitat de Barcelona perquè tots els centres d'ensenyament superior votin si fer una vaga general contra aquestes retallades.

    A més, la plataforma preveu mobilitzacions estudiantils el 17 de novembre, quan s'hauran concretat els pressupostos de la Generalitat i les retallades en personal de les universitats, unes retallades que, segons Domènech, la Secretaria d'Universitats està aconsellant les universitats com a condició per aprovar-los els pressupostos.

    El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del comitè d'empresa, Ferran Izquierdo, i el representant del PAS a la universitat, Paco Utrilla, han explicat que la UAB ha plantejat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per dur a terme la retallada de 13 dels 20 milions d'euros que tindrà de menys el 2012.

    Han concretat que la UAB prescindirà el pròxim curs de fins a 700 professors (sobretot d'associats, investigadors-doctors i becaris), que també retallarà el PAS, el que ha d'acabar de concretar-se en pròximes reunions.

    Segons Domènech, les perspectives per a aquest curs no són bones, ja que el cas de la UAB és representatiu de la resta d'universitats, on no es cobriran jubilacions ni substitucions, es prescindirà de professors associats i s'augmentarà el nombre d'alumnes per grup, incrementant la càrrega dels professors.

    De fet, ha criticat que aquesta tendència --"que no és fruit de les retallades, sinó que és un model premeditat"-- és contrària a l'esperit de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), i ha lamentat que les universitats han fet grans inversions a adaptar les aules a Bolonya, per ara fer marxa enrere.

    Per aquesta raó, ha defensat que és possible una altra política que no passi per les retallades, i aposti per l'increment dels beneficis de les universitats en els convenis amb empreses i laboratoris que comercialitzen els seus patents.

    Domènech ha plantejat que la Generalitat no només retalla per estalviar diners, sinó que la verdadera finalitat és deixar més marge de negoci a les universitats privades, i als màsters oferts en tots els centres: "Retalla per augmentar el volum de negoci de certs sectors".[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies