Europa press

Logo ep

    Colòmbia.- Garzón i l'Església Catòlica mediaran en el conflicte entre el Govern i els indígenes de Cauca

    11:2016.07.2012

    BOGOTÀ, 16 (EUROPA PRESS)

    L'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón i l'Església Catòlica mediaran entre el Govern i els indígenes del departament de Cauca, ubicat en el sud-oest de Colòmbia, per a acabar amb el conflicte que els enfronta per la presència de la Força Pública --militars i policies-- a la regió.

    El líder indígena James Terracue ha confirmat a Cargol Ràdio que Garzón i el sacerdot de la Companyia de Jesús Francisco Roux s'entrevistaran este diumenge a la finca de Las Palmas amb els representants de les comunitats natives per a escoltar les seues demandes.

    Feliciano García, conseller polític de l'Associació de Consells Indígenes del Nord del Cauca (ACIN), ha detallat al diari 'El Tiempo' que a la reunió traslladaran a l'exjutge i al religiós la seua proposta de desmilitarització del departament.

    "Demanarem garanties plenes perquè el govern indígena es desenvolupe i funcione com ho hem vingut plantejant", ha avançat García, en al·lusió a la demanda que siga la guàrdia indígena la que assumisca les competències de seguretat en Cauca.

    Dissabte passat, l'ex magistrat ha admés que els indígenes de Cauca li havien demanat que exercira d'interlocutor amb el Govern per a arribar a una "conciliació satisfactòria". "Sense cap tipus de dubte, esta solució se'n va a arribar a, i en la mesura que puga contribuir, sempre he estat disposat i ho estaré", ha dit.

    Des de fa una setmana, la Força Pública s'enfronta a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) en Cauca, després que la guerrilla llancés una de les seues majors ofensives contra este departament.

    El municipi més afectat per la violència és el de Toribío, on 3.000 persones han hagut d'abandonar les seues cases. A més, l'Exèrcit ha patit diverses baixes, entre els dos militars que van morir dijous passat en caure l'avió en el qual viatjaven a l'altura del municipi de Jambaló.

    En este context, els indígenes de Cauca, que s'han declarat aliens al conflicte armat, han exigit al Govern que retire la Força Publica del departament per a evitar més morts. Si bé, el president del país, Juan Manuel Santos, s'ha negat, al·legant que això permetria l'avanç de la guerrilla.

    "Nosaltres també estem cansats de la guerra, però per cap motiu podem desmilitaritzar un sol centímetre del nostre territori. La Força Pública és ací i ací se'n va a quedar, no va enlloc", ha dit Santos.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies