Europa press
Isabel-Clara Simó s'endinsa en el sòrdid món del tràfic de menors en 'Un tros de cel'
18:5627.03.2012
VALÈNCIA/BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)
L'escriptora Isabel-Clara Simó (Alcoi, Alacant, 1943) publica una nova novel·la, 'Un tros de cel' (Bromera), en què s'endinsa al món del tràfic de menors, i s'ha mostrat convençuda que, tot i que la realitat és moltes vegades sòrdida, "sempre hi ha camins per a la llibertat".
A més, ha considerat que és reaccionari "pensar que no val la pena lluitar per les coses" i, en aquest sentit, ha subratllat la importància de l'educació i ha sentenciat: "La cultura ens salvarà".
L'autora s'ha expressat en aquests termes en la roda de premsa que ha ofert a València per presentar la seva nova novel·la, en la qual s'atreveix a endinsar-se al "literalment repugnant" món de la prostitució i de l'abús de menors de la mà del personatge de Wing, una nena xinesa venuda com a esclava.
La novel·lista ha explicat que li interessava parlar del drama que viuen els nens i que tenia dues vies, la pederàstia o la prostitució infantil i que, finalment, es va decidir per aquesta última.
Tot i que la història conté moments de gran duresa, el missatge final emana cert optimisme.
"Els finals feliços són poc literaris i normalment no els utilitzo però aquí em feia molta falta perquè el que volia dir és que sempre hi ha camins", ha explicat Simó, que s'ha preguntat "què és el que es pensen que és l'ésser humà aquests fatalistes que diuen que no hi ha solució?".
Per a l'escriptora, l'esperança passa per la formació, i en aquest punt, ha al·ludit al fet que, malgrat l'alta desocupació juvenil a Espanya, l'atur entre universitaris és menor, el que constata que "la cultura continua sent l'ascensor social més potent", mentre que la incultura és "l'arma dels tirans".
"La cultura és el que ens salvarà, tot i que a vegades ens porti al suïcidi", ha ironitzat l'autora, que ha recordat que pertany a "la generació de l'angoixa existencial".
L'alcoiana --que s'ha definit com "una independentista i una feminista amb moltes ganes de deixar de ser-ho"-- ha afirmat que "en la prostitució l'home té un mal paper", pel que ha mostrat la seva confiança que els joves "escapin de brutalitats com pagar per fer l'amor o convertir-se ells mateixos en prostituts".
L'autora ha volgut aclarir que en aquesta novel·la no es parla de prostitució exercida voluntàriament per un adult que, tot i que s'equivoqui, pren una decisió, sinó d'"una persona de 8 anys que és comprada, maltractada i copejada".
Alhora, ha insistit que eradicar aquest fenomen és possible i ha criticat que "s'oculti només quan ve un Papa o s'intenti justificar dient que és l'ofici més vell del món".
"La prostitució no és imprescindible, ho és quan eduquem els ciutadans dient que l'home té necessitats irreprimibles i que la dona no necessita res. És tan profundament reaccionari que angoixa", ha rebutjat.
"MALA CONSCIÈNCIA"
A l'autora se li ha preguntat també si la decisió d'ambientar la novel·la a València està relacionada amb la presència últimament de les notícies de la Comunitat i ha contestat entre rialles que la ciutat "ja no ven" entre els editors.
La veritat, ha apuntat, és que l'elecció és resultat de la seva "mala consciència", ja que se sent "una valenciana que viu al Principat" i que ve poc a la seva terra.
"Prostitució, n'hi ha a València, a Barcelona i a totes les ciutats", ha postulat.
A la presentació del llibre, que surt a la venda amb una tirada inicial de 5.000 exemplars, ha acompanyat l'escriptora el director de Publicacions de Bromera, Joan Carles Girbés, que ha destacat que la publicació d'una obra d'aquesta autora és "una bona notícia" en un moment en el qual les vendes dels llibres han baixat i hi ha conseqüències per l'impagament per part de la Generalitat del bonolibro a les llibreries, que tenen dificultats per adquirir volums amb els quals reposar la seva oferta.
Alhora, ha assenyalat que "el mercat editorial en llengua catalana, especialment al País Valencià, necessita aquests al·licients".[FIN]
Resum
-
Última Hora
-
Espanya
-
Món
-
Economia
-
Cultura
-
Societat